АКТИВИ и ПАСИВИ от практична гледна точка

Нашата цел не е да те правим счетоводител или преподавател, а да те направим богат. Затова ще понамокрим малко сухата материя, опитвайки се да за избегнем начина, по който счетоводителят или доцентът биха ти обяснили тези две понятия.

Да знаеш какво означават тези две думи и да можеш да правиш разлика между тях е най-важното, което ти трябва, ако искаш да получиш билет за реактивния самолет към богатството. Ето например за Бай Димо-Джаксъна от едно добруджанско село, думите „концесия” и „консигнация” са едно и също нещо, ама така майсторски различава „актива” от „пасива”, че няма да се учудим, ако лъсне в страниците на Forbes, продължавайки с този устрем на крупен собственик и арендатор.

Достатъчно е да вземеш един обикновен счетоводен баланс и като видиш, че печалбата или основният капитал се отразяват в пасива, така да се объркаш, че да те налегне една тъпня и мотивацията ти за забогатяване да спихне временно.

За теб е по-важен практичният смисъл, а не счетоводния. Счетоводният смисъл да си го осмислят счетоводителите, данъчните и преподавателите. Сега ще ти обясним първия, а за втория - справки в wikipedia и други къде по-специализирани източници.

АКТИВЪТ е НЕЩОТО(ресурс), което вкарва пари в джоба ти.
ПАСИВЪТ е НЕЩОТО, което изкарва пари от джоба ти.

Дотук добре. Много хора носят една объркана схема в съзнанието си относно активите и пасивите и тази трагедия идва от неусетното смесване на счетоводния смисъл с чисто практичния. Неслучайно беше даден примерът със счетоводния баланс по-горе. Водейки се от практичня поглед за смисъла на понятията актив и пасив, идва ред на неписаното правило, че едно и също НЕЩО може да бъде АКТИВ или ПАСИВ едновременно, в зависимост от гледната точка и начина, по който се използва, в зависимост от това КОЙ точно го експлоатира и т.н. Например твоето жилище за банката е актив, но за тебе си е чист пасив. Плащаш му данъците, вноската по кредита и всички други разходи. За банката обаче е $актив$, защото благодарение на ипотеката влизат регулярно пари в касата на банката.

Примери за активи

Депозит в банка

Апартамент, отдаден под наем

Интернет сайт, който носи приходи

Ценни книжа (които ти носят някакъв дивидент или сегашната им стойност е по-висока от, тази на която си ги купил). В случай, че стойността е по-ниска, внимавай да не ги трактуваш като актив само заради бъдещите ти очаквания, че цената им ще се повиши, а всъщност те да продължават да "пасивеят".

Акордеона на музиканта в подлезачрез него той си печели парите, а може би печели и по-добре от теб в момента. Но това е актив за него. За теб може де е просто тъпа, прашлясала 48 басова лакардия.

Парични средства в брой - от счетоводна гледна точка се води за актив, но от чисто практическа е твърде възможно някой индивид да ги използва неумело и да ги инвестира в нещо като хазартни игри например и светкавично да превърне кешеца в изискуеми задължения. Дали парите в брой ще носят смисъла на актив или пасив, зависи от това устройство, което се намира между ушите ти.

Примери за пасиви

Апартамент, който не се използва за нищо и само му плащаш данъците и другите разходи

Апартаментът, в който живееш

Ипотечен кредит ежемесечно те скубе (пак напомняме – пасив за теб, актив за банката)

Плащания по лизинга за новата Toyota Yaris

Задължения към доставчици и клиенти

Задължения към персонала

Изводът е следният: ако искаш да имаш пари, трябва кротко да си трупаш активките и да елиминираш постепенно пасивите, а не да се скръндзееш и САМО да спестяваш плюшкинската. Много сбъркано е схващането, че парите се трупат спестявайки. Да, спестяването е много важен елемент в цялата схема на забогатяване, особено ако спестеното се инвестира, но спестяването само по-себе си си е майка на мизерията. Активите са като чешмички. Събирай чешмички, а не запаси от туби с вода. Колкото и туби с вода да имаш, те все ще свършат и скоро пак ще опреш до нечий чужд чучур. Трябва да си имаш свой извор и то не един, а няколко (тоя тъпия пример с чешмичките и тубите го измисли един колега и сега, понеже е авторски, го даваме навсякъде като пример).

Как влияят активите и пасивите върху приходите и разходите – препоръчваме ви да се отправите директно към Google и да потърсите бай Киосаки. Той толкова добре го е обяснил човечецът, че всеки един опит от нас да го обясним по-добре, би бил жалък творчески напън.

Успех!


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 25120 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com
Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин