Бизнес идеи бол, бизнес план йок. Предприемачите на пръсти, всичко друго мушморок.

Този материал посочва един по-пряк път към успеха и дава някаква утеха.

Почти няма българин, който да не знае как да оправи България. Това Оправен или опрАвен го прави обаче? Така или иначе си попаднал/а на този текст по някакъв начин и сега ще видиш какво ще ти се случи.

Щом четеш Парични патоци, предполагаме, че имаш някакви бъдещи бизнес планове, бизнес идеи, мечти и бла-бла или може би вече е назрял момента за теб и ти да кажеш „Аз успях“. Ако случайно си се объркал нещо и не си от “нашите хора”, не се хаби, затваряй тази страница и бягай да коментираш там някой форум, оплаквайки се кой политик те е ограбил най-много, кой трябва да влезе в затвора и какво е най-новото от света на местната и световна конспирация. Или НЕ, остани! Ако е рекъл Бог, може и да научиш нещо.

Да речем, че си “наш тип”. Значи си търсещ човек със жажда и потребност от развитие. В нашия случай си е направо нужда. Така де, няма начин, дирейки правилният път, да не си чел най-различни книги, статии, да не си гледал разни филми за успели хора или интервюта с тях. Какъвто и източник да ползваш за пряка мотивация и информация, си се сблъсквал с проблема на тоталното объркване и, което е най-дяволското в цялата история, изобщо не подозираш, че си объркан, ами даже напротив, мислиш си, че знаеш как стават работите.

Хайде да илюстрираме ситуацията с няколко примера от реалния живот. Ти търсиш отговор на някакъв въпрос. Например:

„Как да успея?“, „Как да забогатея?“, „Какво е нужно, за да се изправя на крака?“, „Как да придобия стабилен и постоянен растеж?“, „Как да прасна това парче?“ и т.н. Последното няма пряка връзка с темата, но и това автоматично ще ти стане ясно покрай другото след малко.

И какви отговори получаваш от своето търсене на практика?

Единият автор казва „За да успееш в живота, трябва да имаш конкретна цел“. Друг посочва „Позитивното мислене е ключът към всички постижения“. В интернет някой като нас написал „...яж по една ябълка на ден и никога не подценявай шестото си чувсто“. По телевизията, уважавана личност в интервю твърди уверено „...формулата на успеха е много проста – упорит труд, постоянство, амбиция, отдаденост, дори себеотрицание...“, някъде на стената си във фейсбук виждаш вдъхновяващ цитат „Смелостта създава възможности и това е най-голямата полза от нея“, доказала се поетеса с чувство рецитира „всичко е любов“, експерт по маркетинг натъртва „фокуса му е майката“.

Добре де, имаме цялата тази информация и сега какво? Реално, всичко е вярно. Ама нещо много формули за успех станаха. Едва ли търсещият отговор притежава всички качества и умения и надали някога ще ги придобие всички, дори и постепенно. Сега, нека бъдем реалисти! Постигането на всяко нещо/цел отнема време, а парите свървшват, трябва да дадеш заплата на чистачката(единственият ти работник), данъчният си иска неговото, че да не вземе да намери телето под вола, клиентелата поокапала, понеже някой голям влязъл в бизнеса, по телевизията дочуваш, че онези неадекватно стоящите законотворци в парламента пак замислят нещо тъпо и отново трябва да се нагаждаш. И ти сега кое по-напред да възпитаваш у себе си? Трудолюбие или способността да визуализираш? Или ще предприемеш регулярни опити да напомпаш смелостта си, търсейки поле къде системно да я проявяваш и накрая те наричат комплексар. Почваш да мислиш позитивно, но на третото кръстовище просто го заебаваш този тип мислене. Като вземем предвид факта, че малцина олицетворяват пълният набор от изброените качества плюс тези, които умишлено пропуснахме, практически е много трудно да се себеизградиш така перфектно за кратък период от време, особено ако имаш належаща нужда от пари. Най-много да станеш още по-объркан, нервен и изтормозен, раним, обидчив, избухлив и накрая набит от някой дето хабер си няма от твоите опити за усъвършенстване.

Няма ли някакъв начин, по който може да възпиташ само 1-2 неща у себе си и да постигнеш същия добър резултат, без да се налага да минаваш през всички тези житейски уроци поотделно? Да не говорим, че когато си под напрежение, не знаеш и на какво точно трябва да наблегнеш. Има начин, бе. Нали затова сме ние, да кажем как стават работите.

Виж сега, скъпи читателю. Дай нещо да се разберем! Ако ти изложим веднага същината, която се съдържа само в една дума, много бързо ще забравиш, че си чел това, ще се запилееш нейде другаде из интернет и кел файда, а нали обещахме още в началото, че нещо хубаво има да ти се случва в живота. Затова сега наостри ума си, мигни няколко пъти да навлажниш очите и не се разсейвай повече, защото следват няколко житейски примера:

- Много хора ходят на фитнес. Някои от тях са масивни културисти, други имат перфектно изваяни тела с умерена, разумна и красива форма на мускулатурата, трети просто ходят да поддържат някаква форма.

- Много хора се занимават с някакъв бизнес. Едни са гиганти, други успещни и вдъховяващи личности, пример за малцина и обект на завист за мнозина. Трети се занимават с бизнес, защото просто трябва да изкарват някакви пари.

- Много хора завършват колеж/университет. Някои знаят точно каква специалност ги устройва и точно в кое учебно заведение. Не правят компромис с нито едно от двете на кандидатстудентския изпит и ако не успеят, пробват пак докато не получат желаното. Присъстват на лекциите и упражненията, защото знаят какво правят там(в университета). Трети просто завършват нещо, за да имат някакво образование.

Няма да даваме повече примери, защото май започваш вече да се усещаш накъде отиват нещата. Какво е общото между примерите? Ето ти думата, която бавим вече няколко абзаца – отношението. Отношението към нещата. И знаеш ли кое най-много избива рибата в цялата тази работа? Променяйки отношението си към нещо, автоматично започваш да придобиваш нужните качества и модели на поведение по пътя към целта си, без да те е грижа какви точно трябва да са те и без да им посвещаваш отделно време, за да ги възпитаваш у себе си.

Един активен спортист няма да го домързи, няма да пропусне тренировка, няма да запали цигара. Не е нужно да посвещава специално време за това отделно да се мотивира, отделно да калява волята си, отделно да бори мързела и т.н. Неговото отношение към спорта автоматично предполага ЕДНОВРЕМЕННАТА поява на почвата и зародишите за развитие на тези качества. Съвсем различно е отношението към спорта на някой, който тренира просто така за добро здраве и тонус, и затова е видна разликата в крайня резултат. Не казваме задължително, че има слаба воля, че е лош човек и пуши. Може да има отношение към други важни за него неща и пак да притежава въпросните качества. Просто резултатите му в спорта са различни заради отношението му към него. Няма да даваме пример със студента и бизнесмена от по-горните редове. Надяваме се, че си достатъчно интелигентен да възприемеш така просто онагледената хипотетична ситуация.

Е не е ли това страхотно средство за един човек с бизнес мислене, който винаги търси най-прекия път и гони КПД (коефицент на полезно действие).
Всичко се крие в отношението, към нещата, бе човек. Влизайки в един ресторант веднага разбираш какво е онтошението към клиента, в бизнес план имаме предвид, не за отношението на келнера. Веднага си проличава, в бизнес и житейски план, кой какво отношение има към фирмата си, към клиентите си, към персонала си, към парите, към музиката, към виното, към жените, към мъжете, към здравето, към живота, към смъртта(камикадзетата определено са много тъпи парчета).

Нямаш представа колко време пести и колко много може да ти даде едно просто отношение. Или да ти вземе. Светът е дуалистичен и е добре да се съобразяваш с този факт.

Както Бай Димитър с автомивките казва просташки, но мъдро “Тоз', дет си прай ташак с бизнеса, после бизнеса си прай ташак с него.“ Право в десятката, Митьо. Не е важно да си кой знае колко умен, важното е да му хванеш цаката.

Хайде пак да илюстрираме теорията на практика с един пример. Да си представим, че съществува майстор на име Цанко, който е келеш. Бачка Цанко, търси керията, оттук скатае, оттам спести, позабави се малко, щото той надника нали тече си. Какво е отношението на Цанко към собствения му „бизнес“ ?

Да си представим, че има друг майстор на име Галин. Галин го мързи да подрежда вкъщи, мързи го да разхожда кучето, мързи го да поддържа колата си. Но Галин никога не закъснява, винаги има най-добрите и модерни инструменти, които винаги почиства прилежно след работа. Не че не е достатъчно кадърен да работи и с по-посредствени такива, но той трябва да е на ниво. Често предлага нещо като добавена стойност към работата си, работи чисто и не цапа. Не лъже. Има добре изглеждащ уеб сайт, който също говори за отношението му към работата. Галин има не само повече клиенти, но и по-качествени. Не че не го мързи и него, не че си мие чашата от кафе вкъщи. Но отношението му към бизнеса не може да му позволи да спи до късно, да се скатава, да цапа и да работи некачествено.

Вероятно няма по-подходящ пример за израза „всичко се връща“ от отношението към нещата. Отношението към другите, към себе си, отношението на родиелите към децата им, на българина към България, на предприемача към дейността му, на шофьора към колата му и безброй още примери. Да, всичко се връща.

Напред към заключението, че тая дума "отношение" ни умори сетивата вече. Дано поне трайно да се е набила в схващанията ти за живота и да останеш положително променен след всичко това.

Помниш ли как започна тази публикация? Не случайно уводът е такъв. Всеки знае как да оправи България, нали? Знае, но не взема никакво отношение по въпроса.

Ако ти поне имаш някакво отношение към предприемчивия дух, абонирай се за публикациите на Парични патоци долу във формата:


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 6206 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

2 коментара

  • Линк към коментара Паток Първи Петък, 29 Май 2015 16:51 posted by Паток Първи

    Марин, по принцип си прав, че слънцето се познава от сутринта и ако нещо ходи като патка и се клати като патка, то най-вероятно това е патка.

    В конкретния случай е акцентирано на отношението към различните неща. Това, че някой пуши и се отнася немърливо към белия си дроб например, не означава, че не е добър професионалист. Отношението му към собственото здраве може да е съвсем различно към отношението към това, което прави.

    Примери всякакви. Една истина има най-малко две страни, често дори и повече.

  • Линк към коментара Марин Петък, 29 Май 2015 09:10 posted by Марин

    ....Офф пак аз давам 'тон' на коментар по статия.Как да не се 'обадя' по въпроса.Отново много вярно написано.Отношението е много важен елемент от живота-като имаш добро отношение към себе си,към това,което правиш,то ще рефлектира и върху това,което ще получиш от живота.Хора,които са мърлячи така да го кажа към външния си вид примерно-какво може да очакваш от него в бизнес план.Няма такъв филм-'Ама аз на работа са скатавам,гледам да мине деня,надника да взема-а в къщи съм стриктен и съм подреден...НЯМА такъв филм-Какъвто е човек на работното си място-такъв е и в живота и в тях............Това е мое мнение-не ангажирам никой с него.............Би ми било интересно хората,създали сайта да кажат аджаба-мислят ли че е така,или ще ма Бан-нат :)

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин