Бързи пари или стабилен бизнес в дългосрочен план можеш да направиш от всичко. Ето ти и знанието на тепсия:

Имаш ли правилните схващания, пари можеш да изкараш винаги от 0 и това ти го казват, хора, които са го правили многократно. Другата добра новина е, че имаш възможността да видиш как изглеждат тези схващания в долните няколко абзаца, които следват. На този, на който му идва отвътре и всичките пари да му вземеш, след определен период кеша пак ще е на разположение в ръцете му. Богатството не е натрупване, то е естествена последица от качествата на личността и нейните действия.

Не е нужно дори и да си много умен като за начало. Това, което ти трябва са чифт очи и уши и да не си много задръстен, т.е съзнанието ти да е отворено хем да можеш да прихванеш схващанията, за които ти говорим, хем да съумееш да използваш адекватно тази информация за себе си в последствие. Нито финансовата ти грамотност е най-важната на първо време, нито знанията ти в областта на маркетинга, нито познанията ти по икономика, нито колко книги си прочел и всички там области и литератури, за които можеш да се сетиш.

Има един Кольо, който е типичен пример за мъж работяга, здрав като магаре, магаре с капаци обаче. Добродушен, но много прост и задръстен. Използваме го обикновено, за да разкриваме пред него “паричните тайни”, с които боравим. Изтипосваме ги пред него в прав текст, за да видим как ще се проявят през неговото изпълнение, че после да имаме „научен“ материал от негативни примери, върху който да изградим публикациите си.

На Кольо му казахме това, което ще кажем и на теб и ето какво последва от неговата имплементация на нещата. Казахме му:

- Ей, Кольо искаш ли да знаеш тайната на гърмяните зайци, които винаги могат да направят от нищо нещо?

Кольо кимна утвърдително, усмихна се и тихо заслуша с немитите си уши.

- Кольо, виж мойто момче, много бачкаш, ама видимо работата ти не спори. Най-важното, което трябва да знаеш е, че преди да получиш трябва да дадеш. Превърни това в свой принцип и парите ще дойдат много по-лесно, отколкото си представяш.

Обикновено Кольо директно ни вярва. Дали е на сляпо, дали зачева изобщо някакви размисли по темата, не знаем, но той си е свикнал с мисълта, че му мислим доброто.

Запомнил Коко тези думи, отлежели в главата му и възприел, че даването му е майката. Имал една излишна кафемашина и преди да я свали в мазата, се сетил, че може да я даде на някой да пробва работи ли формулата. Сетил се за вуйчо си. Звъннал му и му я дал. Вуйчо му се зарадвал, приел подаръка и му благодарил (историята е по истински случай). Реципрочна добрина в обратна посока от вуйчо му към него обаче не последвала. Нито пък живота възнаградил с нещо Кольо по неведомите пътища Божии за сторената добрина. Действителността сочи само една кафемашина по-малко.

Кольовата е лесна. Той е като онези дебели кучета около дюнерите. Навърта се покрай нас и знае, че все някое левче ще му падне отнякъде, но за да сме сигурни, че това не го чете някой друг като него, даваме четири бързи примера как се прави. Не пропускай нито един от тях.

1. Седемгодишният чаровен ушатко, който пазарува за някои от възрастните хора в квартала, част от тях трудноподвижни. Спестява им чакане на опашка, страха от счупване на крехката старческа кост зиме и куп други неудобства. Обикновено прибира около левче за свършената работа, но бонусите под формата на лакомства почти винаги присъстват. Малкият бандит е много по-богат от връстниците си, които разчитат само на джобни.

2. Кирил, който недоумяваше възможно ли е наистина в целия град да няма откъде да си купиш една свястна баничка. Или прекалено мазни, или с някаква измекярска извара, или направена със стара мазнина, или ще ти предложат от вчерашното печиво рано сутрин. Един ден Киро започна да продава прости, но ИСТИНСКИ банички със сирене и хората му се отблагодариха бързо и богато, въпреки по-високите цени, защото най-вероятно и те често са си задавали същия въпрос като него.

3. Майката на Симона е кредитен консултант. Запомни Симона добре, защото ще я дадем за пример няколко пъти по-долу. Тя излиза веднъж на кафе с приятелката си Теодора - брокер на недвижими имоти. Брокерката Теди започва да се оплаква колко е умрял пазара на имоти. Ето как ушите в комбинация с бързата мисъл носят пари. Симона веднага пита Теди, какъв процент би й дала на сделка, ако й доведе клиент. Двете се договарят. Познай, откъде Симона набира клиентите и ги праща на Теди. Бърз кеш, без много усилия.

4. Усмихнатото Деси прави гривни в свободното си време и ги предлага на хората. Но всяка една е различна от другите и само в 1 екземпляр. Защо се радва на успех? Какво дава тя на хората? Гривни? Естествено, че не. Това, което дава е евтината възможност това да бъде ТВОЯТА гривна, която никой друг няма да носи и познай, не разполага с нищо друго, освен с малка и проста ФБ страничка.

Какъв е извода?

Успеха и парите пряко зависят от това какво и колко даваш. Изброените 4 примера, умишлено са съсредоточени върху не много големи неща (ако не броим Киро), но това, което важи за тях, важи и с пълна сила за голямото. Примерите можеха да са като онова баналното „какво е дал Стив Джобс на света“, но решихме силно да ги умалим, за да се подтисне оправданието „ Да, ама аз не съм бай Джобс и живея в България“. За съжаление много хора предпочитат най-лсения, но ковеарен избор - да дават времето и присъствието си по 10 часа на ден, обикновено 5 дни в седмицата.

След малко ще ти дадем съвет, какво да правиш като ти потрябват бързи пари, за да не ходиш да демонстрираш творческо безсилие и умствена недостатъчност с тези бързи кредити.

Това, което даваш и неговият обем, пряко влияе на приходите ти. Всеки на тази планета притежава ПОНЕ едно нещо, което може да даде в замяна, дори и един клошар. Стока, умения, връзки, информация, секс, любов, време, внимание, знания, забавления, апартамент под наем или стая, метал за скрап, пари на депозит в банка, релаксиращи масажи, подкрепа, защита, гробарски услуги, ВСИЧКО. И когато, това което даваш си струва, отсрещната страна, дори и да не е от най-дащните, не може да удържи парите си и те идват в твоя джоб. Ти що ходиш на зъболекар? Щото умираш от желание да дадеш 500лв за лечение на 3 корена и пулпит, да слушаш машинката и да плюеш кръв? Дори и най-големият скъперник все някъде харчи спестяванията си. Схващаш ли сега кое носи парите?

За съжаление, много млади (и стари) българи, когато започват някакъв бизнес, се съсредоточават върху самия бизнес, стремят се да се научат как се прави бизнес или по-лошото, какви схеми да нагласят, а не какво и как да дадат. Други пък бъркат „давам“ с „пробутвам“.

Зъболекарят от примера изкарва доста добри пари, без да разбира нищо от бизнес, без да е кой знае каквъв играч, без да разбира от FOREX, счетоводство, дълготрайни активи, хедж-фондове, пазарни дялове, факторинг с регрес и факторинг без регрес. Не омаловажаваме тези напълно произволно изброени неща, но те могат да се разглеждат само като допълнителни елементи, а не като основа за добро финансово състояние.

Никой не казва, че даването е един свещен и благороден акт. Когато някой ти продава цигари или наркотици, той ти дава точно това, което ти ИСКАШ. Формулата за безумно богатство е: Развивай личностните си качества и умения, яж моркови и риба, мий си ушите добре и давай на хората това с което разполагаш или можеш бързо да намериш, когато те го искат. Нужни са ти само 4 неща:

- очи за гледане,

- уши за ослушване,

- мозък, който функционира що-годе нормално

- и схващането, че даването обуславя вземането. Ето как Симона от примера успя без услия да изкара едни пари в бързината. За тези бързи пари тя нито вложи себе си, нито вложи времето си. Тя даде на брокерката това, от което имаше нужда, но това нямаше как да се случи, ако не беше слушала внимателно. После просто помоли майка си (кредитния консултант) да препоръчва Теодора.

Киро нямаше да натрупа толкова пари от банички, ако не бе забелязъл, че никой от „великите бизнесмени“ баничри не иска да даде на хората едни най-обикновенни банички. Между другото Киро си продаде успешния бизнес с баничките и той умря(бизнеса). Новият собственик вероятно бе заложил на разни “печеливши бизнес стратегии” и баничките гранясаха.

Добрата бизнес идея в най-най честите случаи не е нещо изгъзурчено или “гениално”, за което никой не се е сетил досега. Обикновено хората искат съвсем прости неща. Проблем е когато затвориш очите си, не използваш ушите си и дадеш воля само на фантазията си. Ако изтървеш и 4-ртия елемент (идеята за даването), по-добре не тегли кредит.

Всеки има някакъв проблем, нужда, болка, страх, страст, идея, желание. Дай му това, което иска и парите влизат в джоба ти. Това е и нашият съвет, който обещахме да ти дадем за бързите пари. Пак ще ти припомним за Симона. Когато ти потрябва бърз кеш, ослушвай се за проблемите на познатите си, за нуждите, желанията им и т.н. Приятелите, от които можеш да вземеш пари на заем са малко, но познатите, на които все ще се намери какво да дадеш, са доста повече. И ако видиш някой във ФБ да недоволства в някой пост, че има много познати и малко приятели, да знаеш, че най-вероятно и пари няма. Забележи от какво се състои думата „продавам“. Може да я разделиш на две като про-давам или давам като професионалист. Това разбиране за нещата носи пари.

Още един съвет, но към стартиращите бизнес. Извинявай, че се повтаряме. По-добре не започвай бизнес просто заради самия бизнес или парите. Първо помисли каква стойност ще носиш. Ей тук е разликата между предприемача и селския тарикат. Това, че си отворил магазинче за хранителни стоки до съседното, не ми дава кой знае какво на мен потребителя. Е да, ако в единия има опашка, може би ще вляза в твоя, но това няма да те направи богат. Виж, ако мога от телефона си, чрез приложение да селектирам малко доматки, маслинки, 1 кило лук и ти да пратиш някой да ми ги донесе, ама като ми избереш от по-хубавите доматки, разбира се и жена ми като ме нахока и аз след малко ти звънна “А, забравих да кажа, може ли малко магданоз и 10 яйца”, тогава може и да подкараш нов Бенц. А защо ще дадеш повече пари за Мерцедес, отколкото за Опел?

Ей, това Кольо не може да го разбере. Направи си сайт за домашни животни и първата му работа SEO-та, FB страници, стратегии за бърз трафик. Не можа да си избие дори и хостинга. Стратегията голяма, ама Кольо нищо не дава, а само казва “Здравейте, аз съм Кольо и имам сайт за животнти, надявам се да ви хареса.”. Както този, който отваря магазин до съседния казва “Добър ден и аз продавам”.

Един личен съвет.

С каквото и да се занимаваш, дори и да не е бизнес, насочи се там, където са силните ти страни. Така ще даваш най-бързо и най-качествено.Респективно по-бързо ще стигнеш до момента с вземането. У всеки има поне 1 нещо, което му се отдава малко по-добре. Не се хвърляй в сфери, където нещата не ти идват отръки или където нямаш добри конкурентни предимства. Все ще се намери някой, който ще го дава по-добре от теб, но при него това ще става с лекота, а ти ще лееш пот и ще си една идея по-беден и изтормозен.

Един приятел веднъж попита: “Дай съвет, с какво да се захвана. Какво е печелившо?” Последва контра въпрос: “А ти какво можеш да правиш?” ...и той се разсърди.

Българите затова са бедни, не могат, не искат или просто не знаят как да дават. Тук всеки дава това, което му е най-лесно, а не което хората искат. А то това й е най-хубавото на тая дива и скапана държава, че поне можеш лесно да изпъкнеш. Да, това е вярно, можеш лесно да изпъкнеш, тук никой не ще да дава. Няма как да просперираш, ако се радваш откровено на неуспеха на другия. Едно общество от „неуспели“ и нещастни, познай какво ражда? Ако някой има проблем, по-добре го фиксирай и се опитай да му дадеш. От това само ще спечелиш. И ако много скоро това не се промени, ще започенм все повече да приличаме на циганите, които са отличен пример за „ИСКАМ“, но не давам. Винаги се сещай за тях, когато тръгнеш да правиш пари. Ако бизнес мисленето ти е само в посока ИСКАМ, то и бизнеса ти ще прилича на това, което са те.

В заключение няколко неща, които не трябва да даваш:

- Непоиската помощ и непоискан съвет.

- Пари на заем. Ако някой има финансови проблеми, парите на заем само ще влошат проблемите му и най-вероятно бъдещите ви отношения (когато дойде ред да си ги искаш). Шанса да не ги видиш обратно също не е малък. Щом човек не може да изкара 5 лв., той няма проблем с парите, има проблем с мисленето. Давайки пари на заем, само ще задълбочиш този мисловен проблем.

Даването е много по-обширна категория и има много по-богат спектър, от това, което сме описали в тази публикация. Не ни е работа да разсъждаваме върху даването на широко и дълбоко. Искахме само да посочим на какво трябва да акцентираш, когато очакваш да получиш нещо. В случая с кафемашината, Кольо направи добро дело. По-добре я дай на някой, отколкото да прашлясва в мазата. Объркването и фрустрацията при него дойдоха от там, че той очакваше да получи нещо в замяна, каквото и да е то и типично в негов стил, го направи непохватно. Лош признак за една личност и едно общество е да даваш само, ако очакваш да получиш нещо насреща.

Ако тази публикация ти е харесала и мислиш, че ще бъде от полза на някой, сподели я. Направи го само, ако мислиш, че наистина би имала стойност за някого. Не я копирай в сайта си, както правят някои „уебмастъри“, защото е ганьовско и няма да доведе до нищо хубаво за теб. Ако си от първите, евала.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 11584 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

1 коментар

  • Линк към коментара Кольо Простия Понеделник, 06 Април 2015 09:53 posted by Кольо Простия

    Благодаря за съветите,ама всичките ги изпробвах и засега нямам никакъв резултат! Може би трябва да минат много години- 40-50 или повече?!? Аз сега съм на 50 и живот и здраве на 120 сигурно ще отлепя от дъното!

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин