Бърз трик за определяне на приоритетите.

Успешните хора се отличават от останалите по това, че много добре могат да определят приоритетите си. Всеизвестен факт е, че обема на работата няма грам значение. Един може да работи 1 час и да има няколко десетки пъти по-добри резултати от друг, който работи 10 часа. Хората с пари (ненаследени!) знаят това много добре. Знаят също, че плановете винаги се променят и единственото нещо, което има значение е да се свършат САМО ВАЖНИТЕ неща, докато неуспешните хора се опитват да свършат ВСИЧКО, и времето им често е запълнено с нископродуктивни дейности и талаш, заблуждавайки се, че вършат нещо съществено, а в същото време ВАЖНОТО бива забулено от рутината или пък възникнали обстоятелства го изтикват към ъгъла на отложените ангажименти. Равносметката обикновено е слаби резултати, повече умора и напрежение, много по-малко свободно време.

Определянето на приоритетите никак не е лесна работа. В един момент на човек може да му се стори, че всичко е важно. Да имаш обаче 2,3 или 5 приоритета е все едно да нямаш нито един. Освен това, те често се менят според ситуацията. Днес ще бъдем кратки. Научи тези четири изречения по-долу в болд наизуст.

1. Спешно и важно.

2. Не толкова спешно, но важно.

3. Спешно, но не толкова важно.

4. Не толкова спешно и не толкова важно.

Пробвай да пречупиш това, което правиш, през тази призма. Тези 4 изречения са лакмус за определяне на приоритети, който много рядко дава грешка. Това се отнася не само за ежедневните ти задачи, но и за бизнеси, инвестиции, партньори и всякакви други неща, в които искаш да “влезеш” или, от които искаш да “излезеш”. Ако избора ти на поведение се влияе предимно от първите 2 изречения, чукни 5. В случай, че денят ти е запълнен със задачи от типа на изречения №3 и №4, непременно ги назубри всичките и ги остави да улегнат в главата ти (изреченията). Пример за изречение №3 e когато женати те помоли да й погледнеш захранващия кабел на епилатора, че нещо прекъсва, а тя бърза и ако си в състояние, да го смениш. На пръв поглед, това не е голям проблем, но при едно евентуално впускане в размисли установиш, че много от задачите ти през деня са спешни, но не толкова важни, вървиш към умора и глад . Така де, обещахме, че ще сме кратки.

Наизусти ли изреченията? Браво, от току-що си вече нов човек. Дай предимство на всичко, което попада в първите две изречения и оплеви останалото свързано с №3 и №4. Така, ще полагаш по-малко усилия и ще постигаш повече и то още от днес.

Вече знаеш това и го прилагаш? Ти си пич...


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 6807 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

1 коментар

  • Линк към коментара Димитър Сряда, 05 Август 2015 08:24 posted by Димитър

    Готина статията! Давам си сметка, че по т.3 заминава страшно много време и единствения лек, който от практиката съм установил, че помага е думичката "НЕ!" Много работа върши, да знаете.

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин