Доход от щета. Картината си сам сглоби щом става дума за пари.

Ако искаш да бъдеш нещо различно от „патица”, трябва да се научиш да си обясняваш правилно нещата, за да не попадаш пряко под манипулациите на даден автор или идея, и без много да си я осмислил, току виж, да почнеш да крякаш и да я защитаваш като типичен развълнуван паток.

Ще ти дадем нагледен пример за това какво имаме предвид, чрез следната история по действителен случай.

Кънчо Алексиев е жител на малко българско градче и е професионален кифладжия. Неговите козуначени кифлички радват вкусовите сетива на съгражданите му и те са готови да заделят редовно от дохода си, за да получат от тези страхотни печива – кифличките на Кънчо. Той се радвал на сравнително добър доход – пряка последица от труда, инвестициите и уменията му, а клиентите му дъвчели с наслада тестените продукти.

Но в един прекалено слънчев ден при обявен код „оранжево“, някакъв напечен от слънцето, плешив хулиган решил да навреди на Кънчо и изгравирал дълбоко на предия капак на колата му онази дума, която се състои от буквите „хикс”, „игрек” и „икратко”. Това нямало как да не грабне вниманието на минувачите и клюкарите, а още по-неизбежно било краткото философстване по въпроса, последвано от различни умозаключения, от които с най-голяма тежест било следното:

- Е, това наистина е кофти ден за Кънчо, но в случая на бояджията Мариян ще му се отвори работа. Ако не беше онзи бабаит, Мариянката сега нямаше да има какво да яде или поне щеше да яде по-малко. Благодарение на тази ситуация, парите ще се завъртят и така ще има за всички. Хем Кънчо, ще е с нова боя, хем Мариян няма да остане гладен. Пък и нали, ако не се случваха такива неща, бояджията щеше да патладяса от глад.

Ако и ти си на това мнение, това значи, че все още нямаш способността да виждаш цялата картина и поради тази неспособност лесно можеш да бъдеш убеден чрез аргументи, които не са пълни, а и големите пари все още не са за теб.

По логиката на ситуацията разиграна дотук, излиза че хулигана е едни вид „благодетел” за икономиката. Той е причината „парите да се завъртят." Благодарение на него Кънчо е с нова боя, а Мариян има допълнителен доход. Но това би означавало, че за да върви икономиката, някой трябва да руши, да нанася щети, за да може друг да гради и поправя.

Нека сега вкараме в картинката и пчеларя Минчо. Кънчо бе планирал да закупи няколко тенекии мед за собствена консумация, а освен това искаше да пробва нов начин да си подслади кифличките, за да станат те още по-добри.

Реално сега парите няма да отидат в джоба на пчеларя Минчо, а в джоба на бояджията Мариян. Кънчо няма да яде мед, клиентите му няма да могат да опитат от новите кифлички, а Минчо ще е с по-нисък доход. Сам виждаш колко лица се облагодетелстват и колко други са ощетени.

От примера става ясно, че няма нужда от „двигател” за завъртането на парите от типа на хулигана. Те си се въртят по естествен път. Защо този път да не бъде градивен? Щетата и загубата в случая са излишни. Неспособността на хората да виждат цялата картина и да не я доизплитат в мозъците си, ги кара да приемат за достоверни и правдоподобни някои теории, които само на пръв поглед изглеждат такива. И без много да се замислят стават техни застъпници и защитници.

Всичко написано дотук имаше за цел да ти покаже, че някои процеси в икономиката не са точно това, което си представяш (има още много неща да научиш от нас) :) и второ – винаги обръщай внимание на нещата, които не се виждат, особено когато става дума за пари.

След като знаеш вече всичко това, да се надяваме, че от днес си по-слабо манипулируем. Така, че гледай да не се изложиш като трябва да вземеш някакво важно решение следващият път, особено ако трябва да гласуваш. Не слушай какво ти се приказва, мисли с главата си. Това е от нас, айде чао, че сме заети да се наслаждаваме на живота и неговите благини, без да се вземаме много на сериозно.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 5859 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

1 коментар

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин