Древната добротетел СПЕСТЯВАНЕ. Вреди ли тя на общото благо и на индивида като цяло?

Нормално е човек да оплита краката преди да проходи в света на изобилието. По презумпция смятаме, че си начинаещ, щом четеш редовете на "Парични Патоци" и се надяваме тези, които се смятат за изключение да не се газират нещо още в началото на абзаца. По пътя към успеха ще чуваш най-различни мнения и насоки относно спестяването. ЗА или ПРОТИВ? Някои авторитети ще твърдят, че то е особено важно звено от способността на субекта да създава парична маса, други ще твърдят, че спестяването е вредно и води до излишно задържане на пари, че чрез спестяване не се забогатява, а освен това се получава "застой в икономиката", понеже, ако всички започнат да "скатават" за черни дни и когато няма потребление, се забавя паричния кръговрат и всички страдат. През последните години заблудите относно спестяването така омотаха мислите на редовия българин, че просто няма как да разпръснем гъстата мъгла само с тази публикация.

Какво означава "спестявам"? Просто складирам пари, отлагам потреблението си за по-късен момент или е нещо, за което тепърва ще стане дума...

Неправилната употреба на думите може да доведе до тежки последствия в разбирането на основни понятия, които с времето стават част от начина на мислене на даден човек, а от там се проявяват и в действията му. Затова Господ старателно е поместил мозък в черепа ти, за да ти служи като главно оръжие и инструмент в живота, но е пропуснал да отбележи, че той е най-полезен и много по-ефективен, когато се използва за мислене, отколкото за възприемане и запаметяване на различни мнения например (съмнявай се дори и в това, което пишем тук). Така, че използвай си го сега и виж до какви изводи можеш да стигнеш от историята почерпана директно из личния ни опит, касаеща две апетитни секси сестри, боравещи с пари.

Това са две наши стари познайници - Ева Параскева и по-малката й сестра Дида Параскева от Добрич. (И ние не знаем защо, но във всички поучителни истории и приказки винаги по-малкият брат или сестра са тарикатите, а по-големите вечно са прецакани.)

Та бащата на тези две прекрасни женски същества им оставя в наследство 434 000 български лева, които двете сестрици си делват по братски. Работата на Ева по "усвояването" на средствата стартира с мръсна газ, ама толкова мръсна, колкото е мръсно и издуханото й перхидролено подсъзнание. Като модерна млада женшина, тя веднага инвестира в чифт приятни за пряко наблюдение и допир цици, които в последствие бяха старателно и търпеливо изпечени на солариум и изглеждаха така сякаш са целунати от слънцето . Модерните й схващания се основаваха на също така модерната "икономическа теория", че харченето до последно за стоки и услуги е двигател за икономиката, понеже ако спре да харчи се натрупват пари, които инфлацията изяжда, а непохарчените пари означават непродадени стоки, което пък от своя страна означава, че някой друг ще остане без работа. Тя вярваше, че харчейки на МАХ, по някакъв начин стимулираш икономиката, има пари за всички и после посредством някакви неведоми пътища божи тези пари се връщат обратно при теб. Според нейното схващане, задържаните пари са си направо нагризани от инфлацията мангизи, които са станали по-малко хем за теб, хем за обществото, щото не си купил нищо от никой и на свой ред никой няма да си купи нищо от теб.


Освен нови ненки, Ева бързо си обнови гардероба и стана още по-блестяща от преди. С две думи инвестира в себе си. Факт е, че красотата и секса продават. Месеци наред ходи по скъпарски заведения. Говори се, че оставяла тлъсти бакшиши, а сервитьорите се обръщали към нея на малко име и я обслужвали като кралска особа. Организирала била партита по яхти (на едно не ни покани, но съвсем не заради това е критичният тон към нея, който е на път да бъде доловен), наемала скъпи S-class-и и си позволявала други всевъзможни изобилия, които няма да изброяване, че да не възникне скука у читателя. Какво мислите бе мнението на мнозинството попаднало пряко под изобилното й потребление? Мнението беше - "Евала"! "Ако до всяко богато същество застане поне още едно... тогава ще има за всички...ла ла ла ла." Такива като Ева дават големи бакшиши, те купуват, а не се разхождат само из моловете, те потребвяват, те стимулират, те създават работна ръка. Значи Ева е благодетел за икономикатa и би било много добре за обществото, ако има повече като нея, които да преразпределят парите си между повече хора.

От друга страна Дидка например не беше чак толкова популярна в Добрич и околията, макар че е по-хубавата по ген. Тя бе доста по-премерена в харча си, дори някои от приятелите на Ева я определяха като скръндза (скръндзливата сестра на Евинка). Много ясно, тя не потребява обилно и хората не виждат в нея нещо особено, от парично гледище, разбира се. Когато тя не харчи, излиза, че услугите на останалите НЕ СА потребени и на свой ред и те няма да имат пари. Една съвкупност от такива като Дида са спирачка за икономиката. Но за да не останем доживот едни "парични патоци" нека се вгледаме по-зорко като едни орли в ситуацията.

Дида вложи парите си за известно време в банка. Не толкова заради лихвата, колкото докато реши какво да ги прави (пък и тя беше наясно, че само най-големите лузъри инвестират всичките си пари в банка под формата на депозит). След това купи една боксониерка ново строителство на Колхозния пазар във Варна, барабар с наемателката. Останалите пари вложи в малкото си шивашко ателиенце.

Нека сега погледнем какво се случва в малко по-дълъг период. След 5 години, Дидка има почти двойно повече пари от изходната позиция, от която е започнала. В нейното ателие работят още две жени, а тя освен рокли, започна да крои и планове за разширяване дейността си в друг град + отваряне на онлайн магазин. Всъщност излиза, че нейните пари освен, че носят заетост, чрез която "заетите" на свой ред потребяват, нейното богатство се натрупва като се създават благоприятни условия и климат за увеличаването му. Единствената разлика е в това, че нейните пари не се "преразпределят пряко" между останалите субекти и очите на хората не ги виждат директно.

След 5 години Ева Параскева няма нищо зад гърба си, налага се да тегли кредити за да покрива "стандарта си" и от време на време заема пари от по-малката си сестра. Личният й финансов колапс почти погреба самочувствието й. За да си позволи всичко това преди време, тя е трябвало да тегли от капитала си, без да създава такъв в същото време. Парите в началото й дадоха криле, а тя бързо си повярва, че може да лети.

По-малката Дидка, спестявайки своите пари, всъщност не ги е "складирала" просто така. Тя ги е употребила по начин, който носи не по-малко ползи за останалите и за нея самата. Друг е въпроса, че нейният "стимул за икономиката" не се вижда пряко, а се усеща след известно време.

Връщаме се в началото, където споменахме, че правилното дефиниране на думите е от изключителна важност. Сега използвай мозъка си и въз основа на прочетеното си дефинирай думата "спестяване" сам. След това, ако не представлява някаква трудност за теб, може да ни зарадваш, споделяйки някоя поучителна история из личния ти опит.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 9790 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

3 коментара

 • Линк към коментара Tanya Strongelova Петък, 05 Август 2016 13:15 posted by Tanya Strongelova

  Много харесвам стила ви и моля ви, продължавайте!
  Ще споделя с вас 2 много важни урока в живота ми, получени по необичаен начин, които винаги следвам и се смятам за успяващ човек. Урок 1. На ски пистата две деца на около 7г възраст. Едното казва на другото: "И Митко, няма да те е страх защото ако те е страх, ще паднеш и ще те боли!" Урок 2. Адвокат, съсед по офис: "Не мога да ти обърна внимание сега защото отивам да прибера оборота от магазина. Знаеш-парите трябва да се врътнат преди да се изхарчат". Пред това смятам, че бледнеят даже пасивите и активите на Робърт Киосаки:)

 • Линк към коментара Паток Първи Събота, 21 Февруари 2015 21:38 posted by Паток Първи

  А, добър ден. :) Благодарим сърцато. И ние много си го харесваме, дори във FB сами си лайкваме постовете, колкото и грозно да изглежда.

  Относно статиите, това е нещо, което не искаш да ти се случва. :) Трудът ти ще бъде редактиран многократно от един нервак, на който и Ванга не би могла да предскаже какво ще му хрумне. Накрая няма да разбереш, че това е твоят редактиран материал и даже ще помислиш, че не сме го публикували, а сме постнали нещо друго.

  Няма сега да си разваляме първоначалните добри впечатления взаимно, заради някакъв изтрещял и самозабравил се дърт админяга, я.

  Поздрави!

 • Линк към коментара Мирослав Събота, 21 Февруари 2015 16:44 posted by Мирослав

  Ама, сайта ви бил интересен,бе, маняци.. харесва ми, продължавайте със статиите, може да се включвам от време на време, като гост автор.. поздрави!

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин