БИЗНЕС ИДЕИТЕ може да пострадат от много ентусиазъм.

Преки свидетели сме и на големи постижения и на страшни падения. Когато пишем, се стараем да балансираме между двата полюса, но от опит знаем, че негативният опит е месото в сандвича, щом става дума за предприемаческа калявка и изграждане.

Наскоро обсъждахме пак Димо Бояджиев. Този мазен наш познат с гелосана коса, разделена на път, крие голям потенциал под тъпата си прическа, а белите му дробове пръхтят от ентусиазъм, когато стане дума за нови проекти. Постоянно ражда някакви бизнес идеи и аха да се замогне малко и идеите му „обръщат корема”. Като се има предвид и нагона, който го напъва всеки път да е с различна, а балансовият му отчет за сега не може да го подтикне към такова поведение, Димо се разстройва, пада духом и започва да говори глупости. Сега се шегува (май), че щял да инвестира в ягодов разсад, да си поддържа романтиката на ниво, че много скъпо му излизало да купува ягоди като краен потребител. Та, по същество, какво проваля идеите на надъхания Димо?

От екипа на „Парични патоци” се събрахме да изследваме случая и открихме, че отдавна вече сме открили симптома на Димо. Наричаме го „припрян ентусиазъм”.

“Припряният ентусиазъм” много често се среща при млади хора. Индикация за наличието на този симптом е например млад индивид, мощно обладан от някаква идея, който толкова много иска да се получат нещата, че бърза и действа през куп за грош, реактивно тласкан от моментната превъзбуда и мечтите, които се люпят в главата му, а очите са затворени за фактическите обстоятелства. Установили сме от личен опит, че нетренираният предприемачески ум има склонността да набляга само на желаните резултати, а същински важните неща и подробности, които имат по-негативен и неприятен оттенък, съзнателно или не, се пропускат. На замечтаният мозък не му се занимава или го мързи да обмисля, неприятните моменти, на които по принцип е нужно да се обърне по-специално внимание. И ако онази изтъркана поговорка е вярна, че оптимистът е измислил самолета, а песимистът парашута, то за един последователен успех е добре да бъдеш и като двамата по равно.

ПРАВИЛНАТА ПРЕЦЕНКАТА НА СИТУАЦИЯТА е едно от основните условия, за да може индивида да прояви адекватно и плодовито качествата си. Липсата на обективност е една от най-честите причини за гибелта на редица успешно закърмени начинания. Вместо ЗДРАВ разум, при този тип ентусиазъм, наблюдаваме наличието на СЛЯП разум, опиянен и замъглен от представата за бляскавия краен резултат. И това, в комбинация с желанието резултатът да дойде веднага и на момента, е равносилно на комбинацията бира + първак. Представя си Димо това и онова, но като започне фактическото изпълнение на нещата, непредвидените проблеми и необмислени досега въпроси бавно изплуват. Но Димо вече мина по този път и сега очакваме от него да се прояви.

Какво научи той?

В желанието и стремежа си нещата да се получат СЕГА, защото на теб ти е дошъл кефа и го искаш НА МОМЕНТА, може да опропастиш една страхотна идея. На тази идея ще лепнеш етикет „грешка”, а някой друг по-умерен и търпелив ще я осъществи завидно. „Припряният ентусиазъм” е нещо, което много трудно може да бъде избегнато. Той е път, през който повечето задължително минават, преди да улегнат предприемачески. Добър инструмент за справяне с това е умението да се наблюдаваш как пасвате ти и идеята ти в цялата картина. Все едно си някой страничен наблюдател, който съзерцава. В случая наблюдаваш себе си. Това е противоположно на да гледаш ситуацията през очите си. Сам ще видиш колко грешки в поведението си ще откриеш докато се анализираш отстрани. А защо да не откриеш и нови възможности.?

Не че припираме да свършим публикацията, но казахме каквото имаме да казваме и сега те оставяме да си хигиенизираш ума на спокойствие.

Още един интересен материал, касаещ умението за съзерцаване на цялата картина, можеш да намериш в публикацията „Доход от щета. Картината си сам сглоби щом става дума за пари.” Скоро можеш да се приближиш с няколко нули до финансовите си цели, ако директно се абонираш за новите ни публикации във формата под текста.

Айде сега чао и бягай да се противопоставяш адекватно на конкуренцията, че и ние си имаме работа :)


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 4777 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

3 коментара

 • Линк към коментара Яна Четвъртък, 18 Април 2013 11:29 posted by Яна

  Не е само мотивацията. Нали имаше една приказа "Вземи един идиот и го мотивирай и ще получиш един мотивиран идиот" :)

 • Линк към коментара Паток Първи Събота, 13 Април 2013 17:13 posted by Паток Първи

  СЪГЛАСЕН :)

  Без ентусиазъм не може, точно той е мотора. Но все едно да дадеш суперкар в ръцете на току-що взелия книжка и да чуеш как изхърква скоростната кутия и от 4-та на 1-ва (това по истински случай). Това е смисъла на написаното.

  Не е важна само мощта, нужно е съзнателно управление. :)

 • Линк към коментара Десислава Събота, 13 Април 2013 16:05 posted by Десислава

  Припрян или не..без ентусиазъм нищо не става. Освен това когато човек знае къде отива и какво иска да постигне всичко е на негова страна и привлича успеха като магнит. Е, разбира се, желателно е да се гледа реалистично, все пак, но това зависи от характера на човека, темперамента му, стабилността на нервната му система :) абе... не е толкова лесно да обуздаеш ентусиазма, понякога, ама той ОПИТЪТ ни учи :)

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин