Инвестиции и доходност, ДДС, прираст в процент. Прости сметки, често затрудняващи един абитуриент.

Без майтап, има значителен брой хора, които умеят да решават квадратни уравнения и знаят дискриминантата наизуст, но не могат да сметнат колко е ДДС-то, което е включено в 100 лв, а то не е 20 лв. Прав е осмокласникът Васил - “Мамо, тате, не ме напъвайте за образование, което ми натрапва неадекватно и неприложимо знание”. Изрекъл тези думи Васко троснато и обявил война на пълния член, обявявайки го за една неадекватица, тотално лишена от смисъл. Съгласявайки се с него и ние го изпускаме напук понякога, а не от незнание.

Далеч преди сладката представа за един портфейл с наднормено тегло, изградено от парична маса, а не от визитки, ето няколко базови нещица, с които е желателно да си наясно, как се изчисляват и какво означават, поне от обща финансова култура:

1. Колко е процентът включен в цената?

Така и така зачепкахме ДДС-то, ето защо 20%, включени в 100 лв. не са 20 лв., а именно защото обратната сметка не изилиза, т.е 80 лв. * 20% = 16 лв. и се полуава 80 + 16 = 96 лв.

Как се смята?

Х + Х.20% = 100 лв., където Х е цената на стоката без ДДС, а Х.20% е самото ДДС. В случая цената е 83,33 лв, а ДДС-то 16,67 лв.

По този начин можеш да смяташ и каква е сумата на брокерската комисионна, калкулирана в крайната цена на апартамент и всякакви други проценти, които са включени в цена.

Тази проста формула не е практична. Едва ли ще започнеш да изчисляваш уравнения пред новата пералня в магазина. За да стане бързо, разделяш цената на 1,2 и получаваш цената БЕЗ ДДС. Ако искаш да разбереш колко е сумата на ДДС-то, включено в цената, разделяш цената на 6. (Дели се на 6, защото 20% е една шеста част от 120%, т.е цената с ДДС.)

ПРИМЕР: Пералня струва 840 лв. с ДДС. 840/1,2 = 700 лв. - това е цената без ДДС. 840/6 = 140 - това е сумата на ДДС-то.

В случай, че не смятаме ДДС, а някакъв друг процент, НЕ ДЕЛИМ на 1,2. Няма да обясняваме защо, ще ти дадем няколко примера и ти сам ще се светнеш. Ако стойността включена в цената е 30%, делим на 1,3, ако е 46%, делим 1,46 и т.н. Например, ако един апартамент струва 41200 евро с включена комисионна в размер на 3%, делиш 41200 на 1,03 и получаваш 40 000 евро. Бързо и лесно, нали? :)

2. Доходност от инвестиция.

Това и от сън да те бутнат, трябва да можеш да го рецитираш с чувство. Доходът от инвестицията (най-често на годишна база) се разделя на цената й, а резултатът се умножава по 100, за да го изразим в проценти – (доход/цена) * 100

Най-лесен и нагледен пример се дава с недвижим имот. Гледаш обява за боксониерка на цена 28 000 евро и си представяш, че хипотетичо носи приход от 1800 евро на година. Формулата показва, че хипотетичната доходност, според твоята представа, би трябвало да е 6,43%. Това е само прост базов пример, който да служи като отправна точка, без да се вземат предвид амортизации, данъци, други разходи, кога имота е празен и кога има наемател и т.н. Базов, базов пример, но направи си експеримент и попитай роднините си как се изчислява доходност и ще видиш как хабер си нямат, но пък подозренията ти, че сякаш са изчели закона за наследството поне 2 пъти и са си подчертавали на места с химикал, ще се засилят.

Както и да е, винаги прилагай поне този базов пример, когато купуваш нещо, уж с инвестиционна цел.

3. Намиране на изменението в процент.

Фирма „Патерица“ ЕООД е произвела 16 тона патешки пастет през първото тримесечие на годината и 18 тона пастет през второто тримесечие на същата година. Изменението в проценти е 12,5%. Как го сметнахме ли?

Правилото е: (новото се разделя на старото – 1) и се умножава по 100. Изглежда така - (ново/старо – 1)*100. Хайде сега, пробвай да сметнеш какво е изменението в процент, ако първото тримесечие фирмата е изнесла 1 тон за Македония, а второто 3 тона? Двеста процента ли получи?

4. Намиране на изменението в пъти.

Същата работа, но се дели само новото на старото. Експериментирай отново с простите задачки от предходната 3-та точка. Ако си получил 1,125 пъти за производството на патешки пастет и 3 пъти повече износ за Македония през второто тримесечие, значи ни следиш мисълта внимателно.

Спазвайки максимата "по лъжичка на ден", спираме до тук, да не ти натоварим невроните. За да си отново в час, можеш да се абонираш за публикациите на Парични патоци във формата долу, което е свободноизбираема процедура и само по желание.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 6186 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

3 коментара

 • Линк към коментара Светлозар Петров Събота, 08 Август 2015 11:25 posted by Светлозар Петров

  Простичко и точно обяснено,като за умни хора!
  Благодарско.

 • Линк към коментара Radina N Петък, 29 Май 2015 18:03 posted by Radina N

  Много сложно ми се вижда, дори още не мога да го осмисля. По лесно ми е както е описано в статията - новото се дели на старото по 100% :) Бързо, просто, лесно

 • Линк към коментара Марин Четвъртък, 28 Май 2015 11:13 posted by Марин

  Много хубав материал-поздравления!!!Хубаво е,че помествате такива материали,за да може повече хора да се информират.Искам да направя коментар на следната част от поста ви;Фиpмa „Πaтepицa“ EOOД e пpoизвeлa 16 тoнa пaтeшĸи пacтeт пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa и 18 тoнa пacтeт пpeз втopoтo тpимeceчиe нa cъщaтa гoдинa. Измeнeниeтo в пpoцeнти e 12,5%. Kaĸ гo cмeтнaxмe ли?Ако позволите да вметна аз как го сметнах(надявам се да одобрите начина ми-мисля,че е по-лесно така,а и да посоча друга гледна точка на това смятане)-как достигам до извода,че изменението е 12.5%.Виждаме,че 2-рото тримесечие се е произвел 2 тона пастет повече-нали така.Като вземем 16 000кг за 100%-10% са 1.6 тона-нали така-до 2 тона остават 400кг-400кг от 16 000 са 2.5%(4000кг са 25% от 16 000кг-респективно като махам една нула от 4000-премествам запетаята една цифра напреде и от 25-става на 2.5-прибавям 2.5 към 10-те % и получавам 12.5%.Дълго го обясних,но се надявам да го разберат хората.Мерси предварително

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин