Иронията на съдбата и човешките решения. Грешката е вярна.

Тази статия ще бъде кратка. Направи си изводите и запомни поуките от нея добре, защото ще ти трябват често в живота и бизнеса, с който се занимаваш.

3,2,1 – ВРЕМЕ Е ЗА ШОУ! Ти си част от публиката на някакво представление, което е безплатно и местата се заемат на принципа “който свари, той превари”. Вече си седнал на централно място на третия ред с пряка видимост напред и точно в този момент пред теб се настанява маркучест, плешив арменец с потен гръб и косми по врата, който внезапно пуска щората между жадния ти поглед и сцената. Естествено, ти не си човек, който ще остави нещата така, някакъв център в мозъка ти щраква и взема бързо решение да се изместиш на съседното, все още свободно, място, докато друг по-чевръст не се е насадил там. А и това май изглежда де е по-малкото зло, което избегна преди малко. Косата на ексцентричната възрастна дама, боядисана в синьо, ще те разсейва, но е къде-къде по-добре от необрания врат на висок господин, който е бързал.

Досега максимата “мисли бързо” те е изкарвала от много ситуации, но секунди преди да се отлепиш от седалката, за да се преместиш, ти звънва телефона и ти осуетява реакцията. До теб се настанява пенсионирана преподавателка по “труд и техника” и тоя пред теб го намразваш от раз. Момент, става чудо. Няколко души се изправят, разменят се някакви реплики набързо в пространството и една част от редицата пред теб се измества с едно място надясно, за да удовлетвори молбата на две симпатични бабички, които искали да седнат една до друга. С две думи, разбирай, че дългуча изведнъж щръква пред преподавателката по “труд и техника”, където сега щеше да си ти, ако беше успял да реагираш на време. Ето, че хоризонта пред твоя поглед се освобождава, минавайки високо над диадемата на русокосото момиче пред теб.

Това не е история за късмета, нито учи на търпение. Изводите и поуките от тази реална случка, разиграла се в Пловдив, са много и различни за всички. Например:

Светът е динамичен. Вземаш решение, което изглежда абсолютно адекватно на моментната ситуация, но нещо някъде се променя и ти пак си в изходна позиция или по-зле. За разлика от случката в театъра, в живота обратната връзка идва много по-бавно, в някои случаи след години. Tя не е ясна и обозрима, а честно абстрактна, ако изобщо я има и успееш да я уловиш. Какво означава това? Гадният факт, че решенията ти след време може да се окажат напълно грешни, съвсем не означава, че си тъпо парче, което пък от друга страна, не трябва да те освобождава автоматично от задължението да търсиш вината за неуспех най-вече в себе си.

Човешката представа за ситуацията/света/нещата е СИЛНО ограничена и това не е в резултат от липсата на мозъчен капацитет, а по-скоро от интензивната динамика и една сюрия фактори, които хем не зависят от теб, хем не подозираш, че изобщо съществуват и като пречупиш, и без това ограничената си преценка през някаква си твоя, субективна призма, тя става една… Ако към това се добави и липсата на житейски опит или опит в конкретното бизнес начинание, живота може да стане доста интересен, за тези, които не падат духом, а приемат нещата като предизвикателство и да се превърнат в лична драма за онези, които обичат да питат “Господи, защоооооо”?

Обещахме, че статията ще е кратка този път. Отказваме се от изложението и развиването на поуките в твоя полза (т.е ще извлечеш максимума, ако си ги доразвиеш сам/сама). Все пак, основната ни цел не е да пишем като изоглавени и да си даваме мнението, наляво-надясно, по различни въпроси, а да те накараме да се замислиш. Описахме случката детайлно, за да си представиш, че ти се случва на теб. Много ни е интересно как виждаш ти нещата и какви са твоите субективни изводи и поуки от тази нищо и никаква ситуация. Ще споделиш, нали?


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 5208 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com
Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин