Как изглежда "TO DO" листа на богат човек, който наистина успява и троши пари

Тази публикация е посветена на всички хора, които са обречени най-малкото на гастрит от хроничния глад, който има опасност да си самопричинят. Не е доказано, но ние знаем, че едно нещо, ако не знаеш ЗАЩО го правиш, язък ти за дисциплината и дори и японо-германски гени да имаш, пак няма да прокопсаш.

Още от самото начало на този текст ще започнем да оросяваме мозъка ти с пресни капчици познание, така че чети жадно!

Вследствие на богатият си паричен опит, смеем да твърдим, че "TO DO" листа или списъка със задачи, които трябва да свършиш днес е едно изкусно творение на Дявола. По своята същност, ако бъде използван правилно, един такъв дневен план на задачите би бил чудесен инструмент да изковеш успех и в това може би се крие привлекателността му и естествената склонност на хората, търсещи развитие, да се оповават на него. Масово обаче, непохватната му, но упорита употреба, превръща дневното "To-do" във високотехнологична стръв за жертви, които я захапват и поставят приоритетно в инструментариума за организиране на времето и живота си и така си остаряват безуспешно ден след ден. Браво, Дяволе!

Безсмислено е да обясняваме, че да получиш това, което искаш, ти трябват ясна цел, план и някое друго личностно качество като дисциплина, характер и т.н (и всякакви други там качества в зависимост от целта).Това днес и малките деца го знаят. Дневният ти списък със задачи е част от по-големия ти, генерален план. Като прибегнеш до действия и спазиш плана, постигаш целта. Колко просто звучи на теория. Да, ама не.

Какво се получава на практика и къде е уловката?

Да започнем с уловката. Плана ти за утре (за седмицата, за месеца) не е нищо друго освен твоята лична представа, за утрешния ден и като се има предвид колко субективна и ограничена е човешката преценка, още от тук пълното осъществяване на плана ти е кажи речи прецакано. Има една сюрия фактори и събития, които изобщо не са под твой контрол, а те най-спокойно и демонстративно си се случват, независимо от волята ти и това което си планирал. Тук идва ред на първото и най-важно правило, което задължително трябва да запомниш, в случай че не устискаш да прочетеш тази толкова важна публикация за бъдещия ти охолен живот.

Задачите винаги трябва ДА КОРЕСПОНДИРАТ С ЦЕЛТА!

На първо място в предприемаческата ти глава трябва да стои нейно величество Целта. Същата тази глава трябва да бъде обитавана от КРЕАТИВЕН и КОМБИНАТИВЕН ум, понеже обстановката, условията и ситуациите постоянно се променят в рамките на деня. Това често превръща стриктното изпълнение на всички задачи в неефективна дейност, а резултатът е изморителен, но провален ден. Събитията могат да се завъртят така, че живота да ти предложи или ти сам да се сетиш за по-ефективна стъпка в процеса на работа, от което част от дневните ти задачи да станат безсмислени, т.е да не допринасят вече за по-бързото постигане на целта, а обратното да я забавят (както се казва "да разтоварим лодката, та да върви по-бързо").

Изпълняването на една задача много често може да доведе до нуждата от друга задача, което ти не си предвидил от предния ден. Също така изпълняването на една задача, може да доведе до отпадането на други задачи, както споменахме по-горе. Не е изключено, целта да изисква задачите ти коренно да се променят (би уловил този момент, само ако постоянно следиш целта и връзката й с ангажиментите ти). Не изпускай целта, задачите са само средствата.

За да придобиеш лесно гъвкавост в бурно променящата се среда, без да се налага да впрягаш значително умствените си ресурси, е необходимо да спазваш важното и просто правило:

ВИНАГИ ОСТАВЯЙ "ПРАЗНО МЯСТО" В ПЛАНА СИ ЗА ДЕНЯ!

Денят има 12 часа. Планирайки утрешния ден, винаги запълвай графика на 1/2 или поне 1/3 само с най-приоритетното. Останалото задължително остави ПРАЗНО! Не запълвай деня си с дреболийки или други неща, защото подсъзнателно ще се стремиш да ги свършиш и когато съдбата най-добронамерено поиска да вкара нещо качествено в живота ти, мястото в графика ти вече ще бъде ЗАЕТО.....с глупости. Слагай само най-най-най приоритетното като задача, а другото оставяй празно, защото:

1. не знаеш колко време ще ти отнеме това важно нещо, може да е повече, отколкото предполагаш и вместо да му се отдадеш, ще гледаш да го претупаш, за да освободиш място за другите простотии дето си планирал

2. когато графикът е пълен, много други, често по-добри възможности, ти се изплъзват под носа, защото "нямаш време за тях", а те могат да те изстрелят много по-бързо към целта, без да се налага да вършиш останалото

3. когато изникне нещо спешно или непредвидено, можеш да лавираш без да прецакваш всичко останало и имаш "свободно място" да комбинираш нещата.

Все пак, ако ще ставаш предприемач, е добре да свикнеш с мисълта, че плана ти служи като отправна точка и материал, който да комбинираш, а не някаква програма, която стриктно трябва да спазваш. Тази нагласа разграничава спретнатият пич в немски нов автомобил от нещастният, претрупан с ангажименти офис сътрудник, с нервно изражение като недолюбена държавна служителка.

Дяволското в цялата тази работа е, че много често средството се въздига в цел, а самата цел се забравя. Наблюдавали сме как трудолюбиви хорица хвърлят цялата си енергия в осъществяването на отделните точки по плана, без да си направят труда да забележат как конкретните действия и изменящата се действителност рефлектират върху крайния резултат. Потят се и си губят времето, вършейки трудоемки неща, които вече нямат никаква връзка с осъществяването на поставената цел, ама нали са в списъка.... Все пак кое е по-важно? Да си постигнеш целта или да свършиш абсолютно всичко по плана?

Ето една дребна, широко известна хитринка за осъзнаване. Ако искаш скоро да си МММ (млад меринджей с мерцедес) не прави като тях, а поглеждай от време на време ситуацията през „птичи поглед“ и наблюдавай картината детайлно „отгоре“, като в същото време наблюдаваш и себе си как пасваш в нея. Вредно е за успеха да гледаш само през твоите очи (т.е през „пачи поглед“). След като си видял ситуацията от високо, вече можеш лесно да разграничиш кое е важно и кое не. Магическата формула е: ВЪРШИ НАЙ-ВАЖНОТО ПЪРВО. Не е нужно да отметнеш всичко по плана, ако виждаш, че и без конкретни точки от него се движиш достатъчно бързо към целта. Изпълниш ли приоритетите, после дори и нещо да се промени в обстоятелствата, на теб ще ти е все тая, защото си свършил това, което трябва. По този начин времето винаги ще ти стига. Хем ще си успешен, без да се преуморяваш, хем ще имаш и сбободно време за удоволствията от живота. Не е изключено и секса ти да стане много по-пълноценен.

Как да си ИЗПРАЗНИШ графика (или да разтовариш лодката)?

1. Пак повтаряме. Научи се да отсяваш важното от неважното и така ще си празниш графика по естествен път (естествен подбор на задачите). Постига се с постоянното съпоставяне на целта с ангажиментите.

2. Делегирай задачи на другите - изисква се да имаш нещо мениджърско у себе си, ако нямаш, развий го.

СЕГА!

Тази дума е толкова важна, че предпочетохме да я оставим сама без други думи около нея като болднатата подточка в текста. Един перфектен дяволък, който сякаш умело е кодиран от силите на злото във всички To-do листове и планове, е че те ОТНАСЯТ съзнанието ти някъде там в настоящето и бъдещето. Карат горкия субект да живее перманентно в представата си за бъдещето и той не може да се светне какво става СЕГА пред очите му. А то СЕГА-то определя бъдещето. Нито може да е адекватен, нито може да изпита максимално удоволствието от живота. Живей в СЕГА и вземай решенията за бъдещето си СЕГА.

Удоволствия!

Задължително оставяй свободно място за тях. Никой не е забогатял от трескав къртовски труд. Удоволствието под каквато и форма да е то, прави доста по-приятен престоя ти на планетата, а и като тръгнеш да си спомняш какво си преживял, или недай си боже се наложи живота ти да мине на лента пред очите ти, едва ли ще се сетиш за извънредните работни часове, прекарани в офиса. Ако не почиваш, ставаш пренавит и изморен. А един такъв човек не може да свърши кой знае какво, колкото и последователно да изпълнява тежкия си график.

Заключението...

Майната му на тайм мениджмънта. Гледай си приоstyle="text-align:justify"ритетите и здравето. Никой не е измислил или направил нещо добро по схема. Въображението и креативността имат нужда от СВОБОДНО МЯСТО, за да се развихрят. To-do листа ти е много нужен, но само за да ти даде представа и да ти напомня, че не трябва да се отпускаш. Без такъв въборажението и креативността ти ще тръгнат по-някакви други плоскости, които няма да ти донесат кой знае какви плодове.

Истината е, че никога не сме били особено добри в заключенията към публикациите си. Ето пак трябва да се отклоним, за да напомним, че след като си прочел внимателно всичко това, сега силите на Злото, ще те прецакат по друг параграф. Тъкмо ще усвоиш навика да си определяш приоритетие и да изпразваш графика си от ненужното и ще забележиш, че той пак ще се запълни изцяло, този път от важните задачи, които сега ще вършиш по-бавно, защото поради изчистване на нежужното ти е останало повече време. Такъв е живота. Празно нема. Ако ни дойде кефа, ще ти кажем как да се справиш и с това. До нови срещи. Обичаме ви (наистина). :)


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 7798 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

8 коментара

 • Линк към коментара PP Team Четвъртък, 30 Юли 2015 09:28 posted by PP Team

  Хахаха. А Скуби Ду е стигнал още по-далеч с практичното "do" и Шекспирово "be". Ску би ду би ду би дуууу.

  п.п Пинко щеше да има по-голям успех, ако за БГ бе пласиран като Минко, но това е отделна тема...

 • Линк към коментара Димитър Понеделник, 27 Юли 2015 12:34 posted by Димитър

  Браво, стилът ви кърти и полезност има, въобще... чудна статия!

  Между другото и Пинко Розовата пантера ползва То Ду листа: Ту ду, ту ду, ту ду ту ду ту ду ...

 • Линк към коментара Мария Стратиева Понеделник, 23 Март 2015 11:57 posted by Мария Стратиева

  еееее, много ме кефите, както се казва :)
  доста време Ви отделих и съм впечатлена от начина Ви на изказ и темите, които публикувате. Продължавайте в същия дух и Ви обещавам да Ви посещавам често :)
  Поздрави!

 • Линк към коментара Стойне Василев Понеделник, 25 Ноември 2013 15:23 posted by Стойне Василев

  Страхотна статия. Повече хора трябва да я прочетат.

  ММА (Млад меринджей с Ауди - не ми стигнаха парите за Мерцедес).

  Благодаря, че сте ни включили в Сайтове и блогове, на които симпатизираме тайно.

 • Линк към коментара PP Team Неделя, 03 Ноември 2013 16:18 posted by PP Team

  Благодарим на всинца за положителните коментари. Автора го трови наложената му анонимност, главно заради данъчните, но душленцето му е почесано приятно и благодари.

 • Линк към коментара Десислава Неделя, 03 Ноември 2013 16:02 posted by Десислава

  Ееееееее , то бива, бива талант и муза на едно място, ама в тая статия Авторът направо е избухнал! Браво, не преувеличавам!

 • Линк към коментара Васко Василев Вторник, 15 Октомври 2013 12:44 posted by Васко Василев

  Поредният шедьовър!

 • Линк към коментара Radina N Неделя, 29 Септември 2013 12:19 posted by Radina N

  брилянтно :)

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин