Какво най-напред трябва да поискат българите от управниците, за да се замогнат?

Честито! Ден на избори. Днес имаш право да избираш, но отговорностите ти не свършват дотук. След като си упражниш гласа, ИЗИСКВАЙ! Ако не изискваш, то си е за теб.

Какво да изискваш обаче, щом става дума за пари и за подобряване на личното ти финансово състояние?

По-ниски данъци, субсидии, помощи, средства по европейски програми, създаване на работни места, вълшебни формули за измъкване, родени от гениален финансист, завършил в чужбина, увеличение на минималната заплата? Дрън-дрън.

Ако ти днес си отвориш обущарско ателие и то върви добре, ще имаш пари да си купиш хляб, нали? Хлебарят ще има за мляко, а млекарят ще си купи малини, а малинарят пък ще си купи лаптоп да речем. Ако всеки един от тях е кадърен и предприемчив, бизнесът му ще се разраства и те ще привличат работна ръка, на която ще се плаща, ЗАЩОТО БИЗНЕСЪТ ИМ ЩЕ РАБОТИ! Така се правят пари, така има за всички, които искат да работят. Тази идилична приказка обаче, ако се разиграе на територията на България, може би ще се получи следното:

На обущаря ще му насилят дъщерята, той ще загуби с години прахосано време напразно, във водене на дела и бизнесът му ще западне. Хлебарят ще бъде подложен на различни форми на рекет, било то от нелоялни конкуренти или държавни служители, които чрез държавата зад гърба си, се възползват и се гушат жадно. На млекаря роми хронично ще му крадат кравите и друг вид имущество, без да има възмездие. На малинаря ще му пламнат малините, защото се скарал с краставичаря и онзи си казал "абе да та такоам у малинаджията нещастен" и му драснал клечката през зъби. Продавачите на лаптопи пък ще бъдат избутани от едни други продавачи на лаптопи, само че с вратовръзки и мускули. И какъв е извода?

Какъв е смисъла да правиш нещо, което с лекота и безнаказано ще бъде разрушено?

Ако имаш някакви качества, предприемачески или като изпълнител, ти е нужна среда, в която да ги развиваш. В положението, в което се намира България в момента, едва ли преференциалните данъци ще те спасят. Престъпността във всичките ѝ нива и форми е нещото, което пречи на Българя да се развива, да създава и да продава. За всяко нещо, било то печеливш бизнес или успешен завършек на дадена цел, са нужни ред и дисциплина. Няма недисциплиниран успял човек (поне не за дълго). Но, когато този мотивиран и дисциплиниран човек се смеси с подобна среда, която започва го "разваля" като личност, защото всичко в природата си взаимодейства, той има най-често следните два избора: или да се чупи и да прояви способностите си другаде, тъй като в днешно време нищо не го спира да го направи, или ако е по-слаб, да се поддаде на средата и да изгние като нея. Има и един друг избор, да се опита да промени средата, но той е най-трудният и най-рядко правеният, защото изисква най-много усилия и не само, че не променя нищо, но не дава и никакви резултати за благото на субекта. Това може да стане само, ако ВСИЧКИ тръгнат да го правят ЗАЕДНО, а не единствено конкретното заинтересовано лице.

В тази порочна последователност от случки, споменати по-горе и случващи се на всеки под една или друга форма и степен, крайният резултат е едно изтормозено население, изтощено от престъпност и безработица. Дреме ти, че ДДС-то е 20%, а не 22%. Много важно, че от падането на тока, ти изкяри с 2,50 лв. Майната й и на инфлацията. Дали данъкa ще е плосък или вдлъбнат, няма голямо значение за събуждането на някаква вътрешна инициатива в индивида.

Има ли такива ПАТОЦИ, които си мислят, че благосъстоянието им ще се подобри, ако просто се развърже кесията на държавния бюджет?

Едни пари, които ей така да се дадат и да се изядат. И след яденето к'во...?

Предприемчивите хора създават богатство. Тези, които работят, предприемат и произвеждат, създават парите за себе си и за останалите. Да си предприемчив не означава непременно да си крупен бизнесмен. Отглеждането на домати, прилагайки технология, пестяща време и енергия, също може да се разглежда като някаква форма на предприемчивост. (Стига само циганята да не ти отмъкнат оръдията на труда, ако не дай си Боже има нещо метално в тях).

Кое му е мотивиращото да си предприемчив сред бедни и нещастни хора? Няма на кого да продаваш, няма с кого да си сътрудничиш, няма с кого да общуваш така, че да се чувстваш щастлив. Бедният човек е изплашен, злобен, нещастен и няма способност да мисли градивно, а това влияе и на теб. Бедността и опростачването са силно заразни!

В този момент гражданите не се нуждаят от гениални икономически, данъчни и финансови схеми за измъкване. Те имат крещяща нужда от РЕД. Не че останалото не е важно, но РЕДЪТ е първата и най-силна потребност. Всичко останало е абсолютно безсмислено без наличието на законност и дисциплина.

За да просперираш, трябва да имаш приоритети. Главният ти приоритет, българино, е борбата с безнаказаната престъпност - от Фатмето, Жесика и Киро през корумпираните държавни служители до бароните, фараоните, олигарсите и другите подобни.

НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ И РЕД като приоритет! Изисквай ги на първо място! Когато протестираш и когато използваш медиите като инструмент, бъди последователен в исканията и действията си! Без справедливост и законност всяко намаление на тока, всяко минимално повишение на пенсията и т.н. е една голяма тъпня, която само създава хаос. (Сори, че така се изказваме, но не намерихме по-подходящ начин да го опишем.) Сред едно силно общество и обущаря ще изкарва, и хлебаря ще прави хляб, и малинаря ще е доволен и ще има за всички. Като има ред, другите неща ще се подредят от самосебе си!


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 4858 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

4 коментара

 • Линк към коментара Марин Неделя, 31 Май 2015 06:47 posted by Марин

  Проблема ни е,че сме 6 милиона,ама всеки за себе си.Какво щеше да стане ако краваря,обущаря,малинаджията,продавача на лаптопи се съберат заедно и кажат-'Тая няма да я бъде" и тръгнат всички в една посока.Мисля,че се сещаме всички!!!Аз съм оптимист за нашето бъдеще(дано не се излъжа)-Навлиза новата вълна предприемачи,които знаят що е дисциплина и етика.Ще отмине стария начин на мислене(старите предприемачи,които са знаели,че да 'извадиш' 2лв е нужно да вземеш нещо за левче и да го дадеш за 2,заедно с това да 'спънеш' другия)Трудно ще бъде,но ЗАЕДНО ще е по-лесно.Ако направя аналог с Играта на Кийосаки-кеш флоу-нямате ли чувство,че се въртим в омагьосания кръг на Плъха.Дайте да излезем от него(с нужните качества и умения,които мисля,че много хора ги имат-особенно читателите и създателите на сайта).

 • Линк към коментара Radina N Понеделник, 13 Май 2013 18:00 posted by Radina N

  Политягите са адски нагли. Хем ме интересува какво става в държавата, хем ми се повръща като ги гледам по телевизията.

  Това не може да продължава така. Ако ние всички нямаме волята нещо да променим, може би и аз ще избера варианта да се реализирам ВЪН ОТ ТУК

 • Линк към коментара Яна Понеделник, 13 Май 2013 17:54 posted by Яна

  Проблема е, че дори и някой да иска да промени нещо, автоматично си казва, че никой друг няма да има ентусиазъм и желанието му се скапва още в началото

 • Линк към коментара Крум Чешмеджиев Понеделник, 13 Май 2013 09:35 posted by Крум Чешмеджиев

  Съгласен съм, но ще съм по-съгласен с малка корекция:

  Краваря ще насили дъщерята на обущаря. Обущаря ще загуби с години прахосано време напразно, във водене на дела и бизнесът му ще западне. Защото не се е сетил да подари на внучето на прокурора готини сандалки, а краваря му праща по литър мляко всеки два дни... Хлебаря ще бъде подложен на различни форми на рекет, било то от нелоялни конкуренти или държавни служители, които чрез държавата зад гърба си, се възползват и се гушат жадно. На млекаря роми хронично ще му крадат кравите и друг вид имущество. На малинаря ще му пламнат малините, защото се скарал с обущаря (краставичаря беше на гурбет в Германия тогава) и ония си казал "абе да та такоам у малинаджията нещастен" и му драснал клечката през зъби. Продавачите на лаптопи пък ще бъдат избутани от едни други продавачи на лаптопи, само че с вратовръзки и мускули, баджанаци на хлебаря, щото на последния не му се учело как да се разбере с новия лаптоп и решил че вината е в продавачите.

  Няма ПРАВЕДЕН в България! ВСИЧКИ ЗАЕДНО сме виновни за положението. Единствено ВСИЧКИ ЗАЕДНО можем да го променим.

  Смеем ли?

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин