Мафия и политика. Българино, ти май нещо се прецака, а? :)

Вече си започнал да четеш тези редове, но никак не е сигурно, че ще имаш смелостта да ги довършиш, а тя ще ти е нужна, защото става дума за теб самия.

Още едва набираме скорост, а вече има риск аудиторията ни да окапе внезапно като патка след изстрел и то точно тази част от нея, която не умее да отправя поглед към себе си. Рискът е присъщ за нас, така че, премерен-непремерен, по типичен БГ стандарт ни е все тая. Важното е риск да има.

Абе я сега си кажи, ама правичката. На теб пука ли ти за съседа и загрижен ли си за неговото благосъстояние? А пука ли ти като чуеш по новините, че някакви си работници там протестират, защото не им давали заплатите на завалиите? Ами ако не те засяга пряко, разбира се, че от едното влязло, а през другото излязло. В този ред на разсъждения какво те кара да мислиш, че на някой трябва да му дреме за теб и за твоя доход, за сметката ти за ток, за пенсията на баба ти, за направлението, което чакаш, а него го няма и ти трябва СЕГА, пък ти като най-големия балък си плащаш всички осигуровки? Надеждата, че като един слезе, на негово място ще дойде някой "по-загрижен", е неадекватна, болезнено трагична и сама по себе си безнадеждна.

От друга страна да си политик в България е все по-привлекателно и е много по-добре сегашната младеж, вместо да мечтае и да крои невръстни планове как да се намести в редиците на наркобосовете, гангстерите, тарикатите и фолкпевиците, да обърне адекватен поглед към политиката. България е най-подходящото място за развитието на подобна дейност и не трябва да се изпуска тази уникална възможност, присъща за късметлийски родените у нас. Тук е налице най-благоприятната почва за крупно и бързо забогатяване посредством този вълшебен и паричотворен инструмент - политиката. Правиш каквото си искаш и никой не ти държи сметка.

Ех, клети българино, който и да си ти, четейки това в момента... Не знаем дали си ходил да грачиш по площадите, дали са те били полицаите, даваха ли те по телевизията, вкъщи ли стоя, в интернет ли злобно коментира нечий пост или вече си самозапалил се с опасност за живота. Каквото и да си правил, беше напразно. По-добре да не беше се хабил на вятъра. Куп пари отидоха в канала за безсмислен референдум, ама нали и ти имаш мнение и искаш да си го изкажеш (още оттук ни напушва смях, но има и симптоми на тъга все пак). Намалиха ти тока съвсем неосезаемо и само за месец. Сега ще ти го вдигнат отново идните дни. На варненци като нищо ще им върнат ония ококорения кмет, който и ние вече не знаем милиардер ли е или си остана прост милионер. И избирателната система си остана същата и всичко както си е по старому. Сега ще вземат от твоите пари, нужни за предизборните рекламни кампании да им гледаш ситата усмивка на същите тия хубавци по плакати и телевизии и да си избираш измежду тях с твоето скъпоценно шибано право на глас. Само то ти остана, но май и него вече никой не го взема насериозно, а ти искаше политици да сваляш, революции да правиш.... И к'во сега, май нещо те подхлъзнаха, а?

Е, пропълзя тук там някоя магистралка из татковината, нищо че по-голямата част от населението няма възможност дори и на метан да се самоизтребва по тях. От малкия и средния бизнес останаха най-големите мазохисти. По-слабите се отказаха, а по-находчивите ориентираха качествата, активите и самите себе си извън България. Не, че драматизираме нещо, ама вече се редим на опашка да си изхвърлим боклука, понеже не можем се вреди от клошари пред контейнера. Всеки трети си говори сам (без видимо наличие на handsfree), а това ни плаши, тревожи и видимо ни дразни.

Тръмп и Киосаки пишат бестселъри, заливат пазара и обясняват как се трошат пари на пачки, ама нека бай Киосаки си вземе няколко къщи в България да си ги сложи в колонката с активите. Само докато слезе от самолета в родината си, вече не само без дограма, ами току виж и без активи на българска почва останал. БГ-мангала е по-чевръст и от амазонска пираня и всеки у нас е длъжен да се съобразява с този факт. Методите за трайно и огромно богатство на Тръмпнята и Киосакито не виреят на тази територия (дреме им на тях на ... за тази територия и с право). В никакъв случай не подлагаме на съмнение всичко написано и издадено от цитираните, дори напротив. Просто истината е, че тук методите са малко "по-така".

Какъв е извода от цялата тази драма, която неусетно разиграхме в тази публикация?

Умишлено ти говорим през цялото време на "ти", за да видиш и най-вече да усетиш как е. Когато става дума за България и в частност за българите, четеш, анализираш, коментираш и може би изказваш мнение по всякакви въпроси. Обаче признай си, че дори и да ти говорят на "ти", автоматично изключваш себе си от цялата тази българска картина, все едно ти не си част от нея. Българите може да са олепени с всякакви грозни етикети - търпеливи, овчедушни, мързеливи, нещастни, мрънкащи, злобногледащи същества и т.н, но всеки, който внася такива определения, автоматично "изнася" себе си от множеството. Защо? В очите на другият българин пред теб, ти също влизаш в тази картина и той най-вероятно е прав.

Факт е, че всички резултати - професионални, парични, любовни, здравословни и т.н зависят най-вече от въпросната личност, нейните качества и начина й на мислене. Всичко останало отива директно в коша с оправданията.

Всеки, поотделно и съвкупно като множество, е отговорен за ситуацията в тази държава, включително и ти с твоите действия или бездействия.Тези протести не бяха израз на гражданско общество, а на хаотично безсилие. Честито, българино! Изборите идват, кочината си е същата. Е, ти я заслужаваш! "Българите са такива, но аз не съм от тях" не променя нищо.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 5071 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

2 коментара

  • Линк към коментара Darina Вторник, 15 Октомври 2013 22:12 posted by Darina

    Българите са красив и умен народ, трябва да ценим повечв това което сме, вместо постоянно да се самоиронизираме и самоунижаваме и дори нещо повече- да смятаме,че напълно и справедливо заслужаваме това.Има прекалено много външни влияния,които се стремят тихо и спокойно да разчистят територията ни,но вие трябва да знаете това.Харесвам статиите ви,защото са едновременно смислени,забавни и поучителни,само в тази виждам твърде много негативизъм. :)

  • Линк към коментара Манол Евдокиев Събота, 30 Март 2013 16:44 posted by Манол Евдокиев

    България може да бъде прекрасна страна и това не е толкова трудно да се постигне. Кое му е трудното?

    Проблемът е, че властимащите са прекалено КЪСОГЛЕДИ. Техните мерки (ако изобщо има такива) са насочени единствено в краткосрочен план и единствено към ЕЛЕКТОРАТА. Не се гледа на държавната политика в дългосрочен план.

    И тогава какво? Бизнеса, който трябва да дава зплати къде е? - УНИЩОЖЕН! Умните ни хора къде са? - ИЗБЯГАХА! Да живее електората - цитани и пенсионери.

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин