Надомна работа. Подходящ начин за оптимизация на разходите и стартиране на собствен бизнес от нулата.

Изобщо не става дума за надомна работа като лепене на пликове и торбички на фона на турски сериал, плюс миризма на варено, идваща от кухнята. Живеем в условия на интернет и това е достатъчна предпоставка да заченеш някаква бизнес идея в ума си, а защо не, и да родиш нещо от нея, което да израсне в собствения ти дом, a като му дойде времето и стане достатъчно голямо, да се изнесе навън. Конюнктурата в България е повече от благоприятна, почти всеки българин има собствен имот, а в кой градски имот днес няма интернет? Така че, ако си надувал гайдата досега с оправданията от рода на "ей ся да ми паднат няколко хилки от нейде, ама на, все няма", още сега ще я намушкаме с острието на следващият абзац.

Работата от дома може не само да редуцира до голяма степен средствата за една първоначална инвестиция и да оптимизира разходите на първо време, дори в някои случаи може да приравни инвестицията за започване на "дейността" на 0, и от теб да остане само да осребриш на практика някакво умение или талант, ако имаш такива, разбира се. Тя може да носи много повече приходи от една стандартна заплата и почти всеки разполага с нужните условия да осъществи това на практика. Става и без интернет, само дом да имаш, както прави и до днес един учител, който дава частни уроци по математика, подготвяйки свежата кръв на България за истерията "кандидатстудентски изпити". Събира по няколко калпака наведнъж в хола си и ги обработва на конвейр, час по час. Работната му заплата, особено в пика около изпитите, си остава един малък дял от неговият общ доход, който за жалост на ромите, едва ли присъства в годишната му данъчна декларация.

Сега, вярно, че понятието "собствен дом" за един означава двуетажна къща с 2-3 излишни спални и собствен кабинет, а за друг двустаен апартамент с усвоени тераси, където са натъпкани поне две поколения финансово неграмотни българи. По същият начин, понятието "работа от дома" има различно значение и изглежда по специфичен начин за всеки. Един може да припечелва доста добре от развиване на интернет сайт или група от сайтове на английски език, а друг да играе успешно на фондовата борса. И двамата биха изтъкнали мобилността, с която разполагат като голямо предимство, защото реално тяхното местоположение няма значение. За един млад пчелар обаче, който е разположил 100 пчелни семейства в градината си и това е неговият малък семеен бизнес от дома, нещата не стоят така.

Бизнес идеи за надомна работа и надомно производство няма да даваме в този материал. Само ще опишем някои от общите специфики на работата от вкъщи, както и добрите и лошите страни на този личен избор. Домашните бизнес идеи могат да бъдат много и най-разнообразни и ти сам можеш да си ги генерираш след относително слаб мозъчен напън, не ни се мисли какво ще е, ако се развихриш. Така че, да им отделяме голямо внимание в този текст, просто няма нужда, а и вече ти дадохме няколко идеи по-горе. Добре де, ето още няколко думи, нахвърляни набързо, за подкваса на мозъчната кора - програмист, онлайн магазин, консултант, преводач, фрииленсър, копирайтър, ръкоделие, курсови работи, интернет трол, екстрасенс, блондинка или брюнетка със собствен терен. Споко бе, за последното се бъзикаме. Това са рисковете на спонтанния безкофеинов брейнсторминг.

"Камък, ножица, хартия" - започваме с добрите страни на тема работата от вкъщи (внимателно изчети публикацията и прецени плюсовете и минусите преди да почнеш да се надъхваш).

Няма вече час пик, проблеми с паркирането, а и разхода за гориво пада значително.

N на брой в едно. Спестяваш времето и нервите в трафика, които всекидневно губиш в отиване и връщане до работа. Час пик вече не е твой проблем (има час пик и вътре в автобуса, в случай, че не си с кола), редуцира се стреса по кръстовища и успоредното паркиране за жените, разходите за гориво падат осезаемо и имаш възможност да планираш доста по-добре употребата на МПС-то само в отделни дни. Понеже всичко, което пишем се опитваме да извлечем от опита и да насадим непременно в българските условия, няма как да не отбележим, че когато колата ти се застои по-дълго време, съвсем културно паркирана, на едно и също паркомясто и като се поопраши леко от стоене, започват да се появяват, една по-една, разни драскотини и засичаш все по-често мерника на мерцедеса си килнат на една страна, сякаш в опит да бъде изкоренен. (Да, в България много хора карат мерцедес без да имат пари за гараж или платен паркинг ). Ама нищо де, позитивите определено са повече, а и това се случва предимно в по-големите градове.

По-добра организация на времето.

Освен до болка познатото клише, че нямаш шеф и работиш колкото и до когато искаш, можеш да си теглиш един душ за освежаване след кратката кросфит тренировка и пак да продължиш, мусаката да се пече, а пералнята да върти, докато преглеждаш посещенията на он-лайн магазина. Сигурно вече се сещаш и за някои от лошите страни на цялата тая работа, но и те ще бъдат описани малко по-долу. Както беше споменато по-горе, излизанките из града пеша или с автомобил, могат да бъдат организирани, много по-добре и наведнъж, а не да се съобразяваш с обедни почивки и да си разпиляваш дейностите, да ги вършиш наполовина или изобщо да не можеш да свършиш и пак да се налага да повтаряш на следващия ден, особено ако си имаш работа с отегчената и охлювна държавна администрация. Разполагаш със свободата да си плащаш сметките, ходиш на лекар, зъболекар, фризьор, супермаркет, автомивка и каквото се сетиш в часовете, когато другите хора обикновено са на работа и така цъкаш по-бързо по задачи, спестявайки от чакане и редене по опашки. Освен това, можеш да си хапваш, докато работиш, ей така по пижами, а някои мъже ще забележат, че срока на годност на дънките им ще се удължи, преди да почне да се протрива отзад и между краката, където от протритото после става дупка. Това със срока на годност важи и за обувките. А като стана дума за хапване по пижами...

Здравословно хранене

Кое е едно от най-големите пера в разходите? Храната, нали? У дома се храниш по-евтино, по-редовно и по-здравословно. Знаеш, че ти си си го правил или някой от твоите близки, най-вече от женски пол, на които имаш доверие. Не е като да подадеш омекнала и мръсна двулевка на дюнерджията, който да я поеме с мазните си пръсти и после да ти пипа питката с тях и направо зорлян да те хвърли в размишления за белия сос. Безсмислените диети се спазват по-лесно. Маниаците си балансират калорийките, белтъците, въглехидратите, подбират си мазнининките, абе сладка работа. При някои нервни и слаби жени със студени крайници се наблюдава отшумяване на оплакванията за гастрит и болки в стомаха, след като офисната диета от солетки, кроасанчета, кафе, цигара и рогче за обяд е вече минало.

Пък и къде другаде дават така да пишеш статии на три ракии както тези в Парични патоци? Но специално по тази точка не взимай пример от нас, изискват се много тренировки да поддържаш ума хладен, след като си разгорещил кръвта с концентрат.

Разходи за наем и поддръжка на офиса.

Като изключим това, че не можеш да си организираш срещи у дома, на практика всичко, което правиш в офиса, можеш да го правиш и от вкъщи, без да плащаш промишлен ток и наем. Така че, ако дейността ти не изисква срещи в офис, още един разход отпада и остава в джоба ти като пари, които можеш да видиш, пипнеш и използваш за нещо друго. Освен това, при варианта с офиса трябва да сложиш компютър, принтер, малко да го пообзаведеш, все неща, които си имаш вече вкъщи. Когато вече дейността ти, дай Боже, се разрасне и трябва да наемаш служители, офиса няма как да го спестиш, но да я докараме до там...

Още повече, че без офис няма как хищен, чиновник от НАП да нахлуе на random в партера, където се помещава скромната ти фирмичка и с кървясал поглед, все едно, че току що е ял сурово свинско, да се заоглежда за проблеми. Ти, разбира се си плащаш данъците, осигуровките и бла-бла, но идеята е друга - има проблем, има подкуп, няма проблем, няма подкуп. Така, че проблем ще има, бъди сигурен, подкупа вече е отделна тема. Това не значи непременно, че липсата на офис означава щастлив живот, без данъчни, но поне няма да се налага да овладяваш внезапната вулканична агресията в реално време пред чиновника.

Друго предимство, за което току-що се сетихме на работата от вкъщи, пред тази в офиса е, че можеш да работиш, докато си болен, ако си някакъв изперкал работохолик като нас. Това е то да си обичаш работата. А в случай, че прегрееш, винаги можеш да си опънеш краката за малко.

НЕГАТИВНИ СТРАНИ

О, да, има и такива. Може би тук е момента да уточним нещо много важно. В случай, че домът ти представлява голяма къща извън града, ама с интернет и сутрин те събуждат птички, то тогава работата от дома e благословия. Ако живееш в апартамент, но все пак намираш стая или място за уединение, пак става и горе-долу се ядва, но ако сте много членове на семейството и се засичате често вкъщи, си е жив ад и по-добре изобщо не се захващай с тази идея за надомна работа. В организма ти ще се освобождават системно свободни радикали и ще остарееш преждевременно, защото негативите в случая са повече, като например:

Липса на концентрация

Като изключим случая с торбичките и подвързията, по-вероятно е голяма част от работата ти да изисква фокус или уединение, отколкото някакви машинални действия. Например, водиш разговор по телефона с много важен потенциален партньор, слушаш внимателно, говориш бавно и обрано като внимаваш да не изтървеш някоя неадекватна дума в пространството, която да сложи край на "преговорите" и точно в този момент жена ти, която бърза за работа, съобразявайки се с разговора ти, тихо ти прави знак да си вдигнеш краката да замете нещо с метлата, че няма време и бърза.

Може пък да си творческа личност, която пише лирични текстове на песни, например за Константин. Децата са зад гърба ти, симулирайки, че си учат уроците и въпреки категоричната заповед "ТИШИНА", след известна пауза, пак зашушукват нещо, шумят, късат листи, а в моментите, в които тишината е гробна, си мислиш само "ето сега пак ще почнат" и концентрацията ти отново е дроб. Сетне ги изпращаш по живо по здраво да попиват просвета на даскало и настъпва твоят час, когато обсебен от вдъхновение, започваш да обикаляш из стаята и да твориш. Часът е 14:08 и в този момент заглушаващото "брррррррр" дава старта на тежък ремонт. Подозираме, че текста на онази песен, в която участват Константин и още двама калпака "Па-па-па-палатка", е плод на надомна работа.

Дисциплина и самоконтрол

Това може да се окаже най-голямата пробойна в идеята "работа у дома". Шанса разсеяността ти да е плод на теб самия е по-голям от дразнителите изброени по-горе. Да бъдеш шеф сам на себе си често е по-трудно, от това да си "шеф" на някой друг. Мотивацията и вдъхновението са летливи понятия и когато се изпарят, дисциплината поема тежестта на задачите и колкото по-стабилна е тя, толкова по-.............(сам си го довърши това изречение, ще се радваме да споделиш някои от своите идеи, все пак).

От едно кафенце да не станат две кафенца, три кафенца, фейсбук, сладолед, че процесора на лаптопа има кой да го охлажда, ама тебе кой да те охлади и то май стана време за обяд, а след обилно ядене и бира мисълта по-трудничко се концентрира. Съвсем в реда на нещата е да се опънеш за малко. Към 16:30 вече си с пълен заряд за ползотворен старт, но разполагаш само с около час, защото децата ще се връщат от училище, а след тях и майка им. Заеби, и утре е ден.

... и все пак те гложди. Едно такова гадно чувство, че не си свършил нищо или нещо докрай, ти осмуква енергията. Но късно е вече, децата си искат своето, жената и тя. Питаш си дали секса, може да мине за секс на работното място, че да си поосвежиш малко фантазиите и настроението, но онова гадно чувство е по-силно, а и Наталия Кобилкина нищо не е писала по въпроса в интернет, която като нищо, най-вероятно е започнала кариерата си и тя в домашна обстановка, мръсницата.

Всички започват да злоупотребяват с личното ти време.

Тъй като твоето работно време се случва вкъщи, близките ти автоматично възприемат идеята, че си на разположение по всяко време, а още по-дразнещо е когато ти накъсват работния процес и те прекъсват с "Ела само за 1 минутка и после пак си работи, че ми трябваш за малко..."

Или "Така и така си вкъщи, ще пуснеш миялната машина, нали? Изпрала съм, ти само простри прането и да знаеш, че няма кафе. Вземи и картофи, и някакви плодове там. Моля те, мини през Ивето и без това ти е по път за магазина, да ми вземеш флашката, че я забравих, а ми трябва . Не успях да измия тигана, че бързах за работа...".

Обсебва те една фрустрация, защото вярно, че домашното ти мини-бизнесче е още пеленаче, но ти възприемаш себе си като човек на бизнеса, па макар и домашен, и определено не си си представял думите "работя за себе си" така, докато разхождаш кучето, понеже всички са били на работа и са уморени, а ти нали цял ден си вкъщи...

Клиентите и потенциалните ти партньори не те вземат на сериозно в началото

Върлува подсъзнателното схващане, че ако нямаш офис, си нелегитимен, или че не си сериозен играч и днес те има, утре те няма. Ние нямаме такъв проблем, защото ШЕФА само ни казва какво да пишем и какво не, но да знаеш, че в зависимост от това, с което се занимаваш, това правило е в сила донякъде.

Опасност от хемороиди, десоциализация и отюфлечване

Каквото и да си говорим, работата от дома предлага много удобства накуп, а това може да стане нещо като огнище на вредни въздействия и влияния. Движението като цяло става по-малко и освен, че качваш маса (бирено шкембе и любовни дръжки), може да станеш нещо като захлюпен домошар, а като излезеш с приятели, якето ти да понамирисва на яхнийка и картофки. Но това са тежките случаи, стряскаме те предварително, да не се отпускаш много.

Факт е, че живите социални контакти са доста по-малко, не е като да си в офиса с колегите или да имаш жив контакт с клиентите. Тук пак отваряме скоба, че естеството на надомната работа може да варира в много широки граници, така че не всички положителни и отрицателни моменти, описани тук, трябва задължително да отговарят на конкретното проявление на домашната бизнес идея. И все пак, има опасност социалните ти умения да закърнеят, социалните контакти да позамрат или да започнат да ти липсват, но пък иначе ще ставаш все по-добър в боравенето със социалните мрежи.

От друга страна, хемороида само чакали да почнеш да се заседяваш по-продължително и цъфва по всяко едно време на годината. Добре, че една баба ни светна за пчелния прашец и сока от бъз (запомни я и ти тази формула за всеки случай, ако ще работиш седнал, римувай го със здрав г*з за по-лесно запаметяване и комбинирай с движение всеки ден), защото нищо друго не помага и не го мори така. Определено има ефект, сега остана само спомена, но ти не се заседявай прекалено дълго, това е предупреждение.

Заключение.

Работили сме в офис, работили сме и с мотика. Знаем какво е работа в чужбина, работа за някой друг и работа за себе си. Работили сме у дома в голям и в малък апартамент, в къща и от хотелска стая. Общо взето можем да постигаме добри резултати от всякакви помещения.

Работата от дома си има предимствата и недостатъците, но определено предимствата, като че ли натежават повече. По-малко стрес, повече свобода, повече творческо мислене и добри пари (не идват веднага). Често можеш да започнеш с малък или никакъв начален капитал, а ако идеята ти не проработи, фалираш бързо и безболезнено. Искренно ще се радваме, ако поне малко сме разклатили зъба на оправданията, на страховете и съмненията ти, а мухата, която пускаме да е снесла яйца в главата ти, защото това наистина е шанс да опиташ нещо различно, не толкова рисково, то дори си идва с възможността да го комбинираш с редовната си работа в началото, в случай, че си по-нерешителен или добре де, по-премерен в действията си. Туй то. Ако нещо сме пропуснали, давай, ти си на ход, не сме съвършенни.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 14028 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

2 коментара

  • Линк към коментара Tanya Strongelova Сряда, 10 Август 2016 09:20 posted by Tanya Strongelova

    И аз предпочитам работа от дома. Но в сегашните условия човек трябва да се е подсигурил чрез "нормална работа" или някакво наследство или помощ от родители ... стига да е възможно, преди да се наслади на домашната работа. Защото за домашен бизнес си трябва време да се разработи. Иначе има възможности, да. Така че един добър план за плавно преминаване не е излишен.

  • Линк към коментара Dessy Dimanova Четвъртък, 07 Май 2015 15:46 posted by Dessy Dimanova

    Абсолютно вярно!
    За мен работата от дома за себе си има повече предимства, отколкото недостатъци. Недостатъците се преодоляват с повече дисциплина и организация. В началото винаги е трудно естествено.
    Но нищо не може да се замени с липсата на стрес и свободата!

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин