Обемна цел за кратък период емава бамата на ентусиаста и не ражда плод

Някои хора като Марин по-скоро биха погладували ден-два, отколкото да си купят хляб на стойност 1 лев, в случай, че този лев е разбит на монети от 1 до 5 стотинки. Мариновото его не е наш проблем, използваме го само за илюстраицията на това как често малкото и дребното, разяжда и компрометира едрото.

Знаеш ли кое му е най-хубавото на сайта Парични патоци? Че тук нито една публикация не е написана просто ей така, само, за да бъде публикувана. Всички текстове отразяват мисловният процес, протичащ под скалпа на едни предприемчиви субекти. И тези мисли, така добре отлежали и овъртяни бавно в главата, се смилат до една вкусна и лека за консумация форма и ти се сервират наготово. На практика имаш свободен и безплатен достъп до част от мисловното пространство на няколко предприемачески глави (Можеш да се абонираш за публикациите ни най-долу в текста, за да не загубиш подстъпа към това пространство, сърфирайки из нета).

Тук искаме за пореден път да ти демонстрираме колко ефективни са простите неща и как от една простичка публикация като тази, неусетно ще придобиеш опит, липсата, на който прахоса година-две на някои колеги и ги върна няколко хиляди лева назад. И то само защото не владеят умението да мислят просто и да боравят с лесни аналогии.

Ако вече си чел предната ни публикация за кладенците, дяволите, шахматната дъска и кекса, не бързай да ни обвиняваш, че се повтаряме. Това е последният детайл, който обаче е така летлив и лесно убягва в съзнанието, и уж е дребен, а съвсем реално може да оплеска хубавата работа и го прави. Ако не си я чел, мини първо от там, а и не само това, просто не е за изпускане, човече.

Сподели какво мислиш за изречението долу в болд?

Времето, определено за изпълнението на дадена цел, ПРЯКО влияе върху избора на средствата за постигането й.

Повечето хора често казват “знам” като се опиташ да им обясниш нещо, но никога не го правят на практита. И Марин знаеше, но чак наскоро осъзна, че една цел поставена за кратък срок, предполага коренно различни средства за постигането й от същата цел, но разположена в по-дълъг времеви период. Директно ти даваме няколко примера от реалния живот.

1."Искам да сваля 10 клиограма за 1 месец" очевидно е различно от "искам да сваля 10 килограма за 6 месеца." Поставен пред условията на първия вариант, за какво най-напред се сещаш? Глад до дупка, тегав джогинг на празен стомах, сауни, клизми, овесени ядки за вечеря, липосукция и общо взето онзи център в мозъка ти, който отговаря за садо-мазото, има поле за изява. Нещо повече. Този напън нанася повече вреди, отколкото ползи, а дори и да има някакви положителни ефекти, те биха били съвсем краткотрайни. Но идеята е не да разглеждаме напъна като такъв, а подбора на средствата. Вторият пример може би е по-подходяш:

2. До 1 година си поставям за цел да имам 1 000 000 лева (при положение, че сега имам 128 лв кеш) е разлинчо от 1 000 0000 лева за 5 или за 10 години. При варианта за 1 година, първите ти непосредствени мисли обикновено се свеждат до калпави средства като тото, хазарт, далавери, бързи схеми, а защо не и крупни кражби и злоупотреби (цел имам за постигане, ей), докато при дългосрочният период мисълта започва да приема по-градивен уклон като например развитието на стабилна система, която да носи приходи, отношението към клиента, придобиването на нови умения, изграждането на мрежа от контакти, утвърждаването на марката и т.н. Така и така се е отворила темата, само да вметнем, че поне ние не познаваме някой, който да преследва парите като самоцел и да е направил нещо съществено. И по този въпрос имаме мнение, но да не се разсейваме.

3. Имам чисто нов сайт. Как да направя 10 000 уникални посещения на ден в рамките на 1 месец (при положение, че сега правя средно към 26 като едното е от мен)? Айде пак същото упражнение, трети път за щастие. Вариант 1 - бързо генериране на съдържание (крадени или набързо написани, не добре-изкусурени, статии, копнати, пейстнати или надраскани през куп за грош). Денонощен спам, дори докато ям и жена си викам да помага, с мене да поспами, нощно време по пижами. Екстремен линкбилдинг, който по-скоро може да ти навлече наказание от Google, отколкото признание.
Съвсем друг избор на поведение би имал уеб мастъра, ако си постави тази цел за 1 година. Да генерира първо уникално съдържание, да създаде информационен продукт, носещ уникална стойност и полезност и чак накрая да подсоли леко манджичката с премерен, едва доловим за сетивата спамец, а не като нас, още на 15-тата секунда след като кликнахме save и оспамихме мрежата с тази публикация, дето я четеш в момента. Не за друго, ами да видим какво ще стане. Нищо не стана. Вдигнаха се посещенията за 1 час и после пак същото - 1 user online, което подтвърждава и още по-добре циментира верността на твърденията ни в днешната тема.

Нали не си мислиш, че сме такива папуняци и пропускаме в ума си, че ако някой си плати за реклама в медиите, не само 10 000, но и много повече посещения за ден може да удари. Същото се отнася и за милиона, и за 10-те килограма. И на тях може да им се намери цаката в рамките на месец. Тук просто поставяме пред обектива примера за тази масова мисловна грешка, който да разкрие финият момент в ментална настройка при умуването по бизнес дела и цели. Или казано с други думи, тези 3 абзаца бяха написани за целите на познанието и съвсем не изчерпват действителността. Някой от примерите са леко преувеличени. Умишлено сме ги сложили под лупата, за да се забележи този тънък момент, за който говорихме. В един бизнес или житейски план тази грешка не се забелязва от младото око, но обикновено присъства.

Важно! Никой от нас не противопоставя краткосрочното планиране на дългосрочното. Това са две различни мисловни постановки, всяка със своите особености. Става дума, за обема на целите, които надъхания новобранец се опитва да натика в рамките на краткосрочното и резултатът е изтормозен ум в изтормозено тяло и нищо черно на бяло (Открихме, че музикалният фон на Dizzy Gilespie се отразява по-ритмично на мисловният ни поток от Гергана).

Давайки повече „свободно място“ на целта, фокусираш мисълта си върху нещо градивно и полезно, което е много вероятно да ти носи устойчиви резултати и ползи за по-дълъг период. Докато при филма „Голям мерак и в бързината ям на крак“, мисълта ти бълва „гениални идеи“, напъна те изтормозва и шансовете целта тотално да не бъде осъществена, нарастват с всеки изгрев. Така се съчетават стреса и неудачата и толкова емоции, труд и калории отвиат на вятъра. И защо? Само заради един дребен логически пропуск, който се надяваме да сме попълнили чрез този текст. Ако пък си бил насясно с тези неща, докато си чел всичко това, то или си типичен българин като нас или вече си гърмян заек пак като нас.

В случай, че намираш нещо общо между нас и теб и публикациите ти харесват, можеш да се абонираш много лесно за тях като използваш формата под това изречение.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 4813 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

1 коментар

  • Линк към коментара Асен Ванчев Четвъртък, 29 Октомври 2015 17:10 posted by Асен Ванчев

    Здравейте, статията Ви е супер. Изцяло намерих себе си в нея във всякакви аспекти,но надявам се да позволите да Ви направя едно бизнес предложение,а именно: Освен всичко логично написано и обяснено в статията, да го направите и логично практично, като Ви предоставя конкретен мой проект, който да реализираме и развием заедно! Като при успешното му осъществяване Ви предлагам получените приходи за срок до 3 год. да ги разделим? Можете ли да приемете това предизвикателство? Ще очаквам мнението Ви Па Па, каквото и да е то! Благодаря още веднъж за хубавата статия.

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин