По-добра памет за по-малко от минута.

Същинска загуба на време е някой да прави опити да подобри паметта си. Защо да се опитваш да ъпгрейдваш нещо, ако така и така използваш малка част от капацитета му? По-ефективно би било просто да разбереш кои бутони да натискаш в главата си, отколкото да правиш редовно някакви скучни упражнения за по-добра памет, системно да зобаш фосфор под различни форми като риба, орехи, а не дай Боже, да посегнеш и към хранителни добавки. Не е ли по-лесно с едно леко движение да дръпнеш един от лостовете, който сега ще ти посочим и да превключиш на втора, отколкото да търсиш по-мощен мотор, който ще върви по-бързо на първа скорост, а паметта ти има какво да покаже, повярвай ни, и размера на главата няма никакво значение.

Най-тъпото в цялата работа е, че повечето хора ще кажат "аз това го знам" към края на публикацията, но нито го използват, нито пък ще го приложат, дори и от любопитство, след като стигнат до края на текста, а ще си остане само прочетено и след това отново забравено, докато някой ден нещо друго не им "припомни", че това вече го знаят (или вече са го чували). ВНИМАВАЙ като четеш публикациите на Парични патоци! Написани са така, че уж се разглежда определена тема, а си правиш един куп изводи за съвсем други неща, така че да не вземеш да сканираш текста набързо с очи и после да забегнеш. Има много скрити съкровища из абзаците на всяка патешка страница.

Ще попиташ, "абе, патоци, що ме занимавате с тая памет, какво общо има това с парите и тематиката на сайта ви?". Има и още как, и далеч не е това, което най-вероятно предполагаш в момента, че богинята на паметта от древногръцката митология Мнемозина, звучи малко като "лимузина". Изобщо не е това.

Така, стига приказки, хайде чети и усвои едно полезно умение за по-малко от минута.

Да речем, по някаква причина трябва да запомниш атомният номер на желязото, който е 26 (надяваме се, че не го знаеш вече, а ако е така намери някой друг скучен факт за запомняне).

На пръв поглед може да изглежда лесно за запаметяване, но на бас, че ако след седмица бъдеш попитан, ще се озориш, или изобщо няма да се сетиш за скучния атомен номер на Fe-то. Сега, не го помни на инат, само да ни опровергаваш, защото не е честно. Винаги се помни лесно, когато сухият факт е наквасен с някаква емоцийка или силна амбиция. Просто даваме съвсем елементарен пример, за да онагледим нещата и всичко да изглежда просто. Да разгледаме възможните варианти:

Метод 1: Наблюдаваш го достатъчно дълго. Това може и да проработи в известна степен, но е трудоемко и времеемко, а и най-вероятно няма да е с дълготраен ефект, освен ако не си от онези пичове с визуалната памет. Там е налице генетично предимство. Паметта ти е натоварена с достатъчно друга обемна информация, която нахлува през очите свободно в главата и трябва да бъде обработена, разпределена и съхранена.

Метод 2: Повтаряш го няколко пъти наум или стигаш още по-далеч - започваш да го пишеш на хартия няколко десетки пъти. Наскоро един паток от нашите, докато си търсил акта за раждане, да вземе да намери една стара тетрадка, в която, като учел нова дума на английски, я изписвал поне 20 пъти, дори слагал запетайки между думите. Изпитахме го, почти за нито една дума не сети. Или докато ги е изписвал машинално, си е мисли за нещо друго, или този метод май не е много ефективен...

Метод 3: Да се опиташ да го забравиш. Ха, това е много яко и находчиво. Алтернативно едно такова, само по себе си. Може и да проработи при определен процент хора. Също както онзи до болка познат пример, че ако се опитваш да не мислиш за левия си крак, то ще правиш точно това, а именно да мислиш САМО за левия си крак. Вярна е приказката, че това, от което бягаш те застига и това, към което се стремиш ти убягва, но това е друга тема. Така де, със сигурност ще се фокусираш чрез този метод по-добре върху "желязо" и "26", но и той сякаш не ни вдъхва много доверие.

Метод 4: Да направиш асоциация с нещо. Ох, топличко, топличко. Съвсем не лош метод и не случайно един от най-често използваните. Все пак цялото ни мислене лежи върху асоциациите и функционира благодарение на тях. Но откъде да изковеш бърза асоциация за "желязо" и "26"? Понякога асоциациите идват от самосебе си, но в някои случаи като този, ще е по-лесно просто да запомниш, отколкото да губиш време за дълго дирене на асоциация из главата си.

Дойде време за "та-дааа"-то.

Изобщо не му се хаби на това желязо и тъпия му номер. Изчакай малко да улегнат нещата и си върши работата или там каквото си правиш в момента. После се опитай по някое време да си спомниш какъв е номерът на желязото. Ето това е. Формулата е следната: Ако се опиташ да извикаш нещо в паметта си поне 3 НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНИ пъти, и ако е възможно в различни ситуации (или различен контекст), то бъди сигурен, че ще го запомниш. Едва ли този метод е върха на сладоледа, но със сигурност е един от най-подходящите начини за циментиране на нови знания и умения в персоналното изграждане на една личност. Когато се опиташ да извикаш нещо в паметта си, тогава мозъкът сам си прави там неговите врътки и нагажда асоциациите вместо теб, а ти си помниш като слон и не се зориш много. Затова хубаво правят някои ученици като се опитват да преразкажат скучните си уроци по география например, но още по ефективно е, когато някой ги изпита на случайни моменти в урока. След този акт, здраво запаметяване пада, знанията се циментират по-добре и са с по-добра армировка. Ако колегата беше употребил в писмена или говорна реч, английските думи, които учи поне 2-3 пъти, щеше вече да ги знае и да ги използва, а сега като ги види някъде се сеща, че ги е срещал и се чеше зад врата "ей, к'во беше т'ва бе?".

Добре де, какво общо има това с портфейла ми?

Дори 101 книги на тема "успех" да минат през ръцете ти или страниците на Парични патоци барабар с HTML-a да изядеш, нищо няма да се промени, ако само ги знаеш нещата или просто си чувал за тях. Приложи поне 3 пъти всяко ВАЖНО нещо, което прочетеш, било то правило, житейска философия, или "how to" съвет и ще си обясниш, защо 99% от хората, поемат тонове информация под формата на различни книги, (за личен успех, за забогатяване, за отслабване и т.н.) и на практика не постигат кой знае какъв напредък, за разлика от домакините и готвачите, които почти веднага прилагат на практика рецептата. Останалите просто знаят това, а на други оттегчената им физиономия говори красноречиво "това съм го чувал вече". Те само складират в главите си информация за нещата и ако речеш да споделиш как си успял да направиш нещо, те са ги чували вече тия работи и то не е интересно.

Не можеш да станеш професионален готвач само с прочитането на една книга, колкото и добра да е тя. Дори наизуст да я научиш, все тая. Поне 2 яйца трябва да чукнеш, за да видиш как става работата.

- И това ли е всичко? Това ли искахте да ми кажете с тази публикация?

- Ами, да.

Ако посещаваш за пръв път сайта ни, молим, НЕ СЕ абонирай за публикациите ни, а пробвай да запомниш "Парични патоци" или домейна www.parichnipatoci.com като домашна работа.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 7265 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

2 коментара

 • Линк към коментара Traicho Понеделник, 28 Септември 2015 04:14 posted by Traicho

  Задачата за домашно е много лесна :) Помни се от първия път.

 • Линк към коментара PP Team Сряда, 12 Август 2015 14:22 posted by PP Team

  Понеже българската граматика не ни е много силна страна, искаме да благодарим на един тотален пич на име Валентин Стойков (http://vstoykov.blogspot.com/).

  Влязъл в сайта ни, издразнил се на неграмотността ни и да вземе да ни изпрати правописните, техническите и пунктуационните грешки в един обемен файл да си ги оправим, та още не можем да насмогнем с редакциите :)

  Признателни сме за положения труд и обещаваме да приложим поне 3 пъти употребата на пълен член някъде, та да се свърши най-сетне.

  Вече сме по-уверени, дори от няколко дни насам като прочетем нещо в интернет и видим, че не са сложени запетайките, където трябва и пълният член липсва, непременно постваме коментар с истинско възмущение, нещо от сорта на "Интересно, но много неграмотно написано...".

  Още веднъж, евала пич!

  Блогът на Валентин, може да разгледате на http://vstoykov.blogspot.com/

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин