Тайната формула за успех на милиардери, милионери, и ако щеш на хилярдери, ще ти извади очите. Сляп ли си?

Наистина няма смисъл да четете това, ако нямате идея как се прави кекс и поне три пъти в живота си не сте играли шах-мат. Темата е доста сериозна, въпреки че от самото начало създава точно обратното впечатление. Открихме, че на база дългогодишния си опит и знания, неусетно сме изградили у себе си способността с лекота да обясняваме някакви сложни работи, минимизирайки ги до тяхната същност и прихващайки най-елементарната им проява, да ги поднасяме наготово на толкова оскъдната ни аудитория, която искаме да зарадваме с новината, че сайтът ни вече се обновява по-често с нова информация (поне 3 пъти, а не като преди веднъж-дваж в годината).

Ако си от по-старите посетители, може би вече си нетърпелив, защото знаеш, че сега, подир няколко встъпителни изречения, следва мощна информационна инжекция, подобряваща значително финансовото здраве, без интервенцията да е натрапчива и свързана с дълбоки размествания в мисленето като четящият това, успява да запази уникалната си гледна точка. А в случай, че ни посещавате за пръв път, „Добре дошли при нас“.

Тази статия дава отговор на въпроса защо Кольо не успя да прокопса финансово в живота, макар да бе изял с кориците „Богат татко, беден татко“ плюс няколко други издания на подобна тематика. Надяваме се, ще научиш това, което Кольо така и не разбра, както и какво на практика прецака знанията му на теория?

Финансовата свобода е едно прекрасно усещане, но преди да се докопаш до нея, позволи наготово да ти развържем ръцете, напомняйки ти две неща, които никак няма да е зле, ако по-честичко си припомняш и сам.

1. Когато ожаднееш, вече е прекалено късно да копаеш кладенец.

2. В състава на човешката душа се открояват две равни по мощ, противоположни сили, които е добре да опознаеш, доколото можеш.

Хванахме й цаката на душата без изобщо да сме запознати с тази материя и тъй като прилагането на това познание работи безотказно, не сме се задълбочавали излишно. Така както настъпваме педала на Мерц-а, без да имаме ни най-малка представа как работи двигателят му и реално можем да сменяме само гума и антифриз, така нямаме скрупули да използваме нещо, което носи ползи и в съшото време не разбираме.Та нека накратко довършим 2-ра точка и да продължаваме по същество.

Тези две енергии, едната положителна, другата демонична, неуморно се борят за надмощие в главата ти. За съжаление дяволчето много лесно надделява в избора на поведение у повечето люде. Всеки път, когато изпитваш страх, неувереност, омраза, желание да поспиш още „5 минути“, да палнеш цигарка, да поцъкаш Heroes на компютъра, уж за половин час, а откарваш до сутринта, да си пуснеш още един клип на Джорджано и да не си измиеш зъбите, трябва да знаеш, че той (Дявола) бъзика джойстика от вътрешната страна на черепа ти.

Добре де, уж са равни по сила, а сякаш наистина Дявола се справя по-добре, как така? Не бъркай количеството на силата със спецификата на уменията! Например демоните в главата ти са много опитни брокери и са адкси добри в продажбите. Експерти по маркетинг и реклама. Почти на 100% успяват да поднесат своята идея и да затворят сделката, докато на бай Ангел това не му се отдава така добре. Офертите му често изглеждат куци на пръв поглед, но точно те са качествените и тези, които реално ще направят живота ти по-добър. Той е експерт по качеството. Успеха ти във всяко едно начинание зависи от това, колко често приемаш офертите на единия от двамата. Дали да се концентрираш и да довършиш важната задача или да се разсееш с цицорестата колежка, кръстосала дългите си крака, която днес по случайност е забелязала, че съществуваш и ти не искаш да изпуснеш тази уникална възможност да си побъбрите. ФАКТ е, на бай Ангел му куца презентацията. Не забравяй този факт, за да правиш по-осъзнати избори в бъдеще. Това обяснява и защо успешните предприеамчиви души са по-редкия вид. Ето един мощен пример от реалния живот, на който е посветена тази статия и който първо ще оналгедим със съвсем малко теория. Дойде ред на връзката между първа и втора точка. Разгледай снимката:

Кой мислиш, че ще загуби тази партия? Хм, защо мислиш, че е черният?

На пичагата с черните фигури просто няма да му се получи, колкото и силно да го желае, колкото и да моли Вселената или там в каквото вярва да му сбъдне желанието, колкото и да е упорит (за “колкото и да е умен+упорит” не сме сигурни). Защо? Много просто, няма подготовката на белия. Под “подготовка” разбирай НЕ уменията на белия шахматист, а начина, по който са подредени фигурите му. И двамата имат цел – да матират царя. Да, но целта на белия е комбинирана с добра подготовка(дборе подредени фигури), докато черният има само цел.

В това се крие и отговорът на въпроса защо на някои бизнесмени всичко им се получава с лекота, а при други всеки ход е грешен. Сега черният трябва да прахоса в пъти повече енергия и ресурси, за да се докопа до миниатюрни резултати от така създалата се ситуация, докато белият може да си разиграва коня с лекота като не е задължително да е по-умния играч, стига „подготовката“ да е на негова страна. Разбира се, това е представяне на ситуацията в много чист вид, докато в реалния живот „подготовката“ може да бъде пречупвана през много и най-различни призми. За един това ще е нещо в личен план, например добрата физическа подготовка и уменията да се боксира, за друг ще е търпеливото и стратегическо подреждане на обстоятелствата в негова полза, за трети информацията, за четвърти стабилна система, която да му генерира постоянен приход, за да може да инвестира в нещо ново и т.н.

Естествено ние не падаме от Марс и осъзнаваме, че си наясно с тези работи. Не си играхме толкова време да пишем по 1 абзац на ден само да обясним авторитетно, че добрата подготовката е от критична важност за каквото и да е. Подразбира се от самосебе си. По-скоро искаме да обърнем внимание на това какво системно я прецаква.

Неспособността да виждаш цялата картина? Или може би честото пренебрегване на бай Ангел? Добре, какво е характерно за подготовката? Може би най-отличителната й черта е, че тя не дава преки резултати, а в същото време по-важно нещо от нея на практика няма.

Ето, Пешо си купува Audi на лизинг с първите спечелени пари, ходи по купони, има най-новите модели телефони и всички му се кефят на лайфстайла. Нищо че наскоро сложи още един камък на гърба на баща си, под формата на кредит, за да си купи апартамент.

А Васко изглежда доста по-неперспективен с тази неизгладена бяла тениска и допотопен телефон. Но това, което другите не знаят е, че Васко в момента копае кладенец. Неговата кола баничарка не е толкова cool, но на първо време му осигурява товарна площ, с която да разнася стоката си и вместо в ново Audi, инвестира парите си в нещо, което очаква да му ги върне. Няма време за шумни компании, защото му трябва време да чете, да учи, да се развива, да изгражда системата, която сега не му носи нищо, но се надява, че това ще се промени.

ВАЖНО: Оттук някой сега да не си направи тъпото и удобно заключение, че вески, който изглежда неглеже и има стара Nokia копае кладенец и всеки с нова кола на лизинг е заблудена пешка.

Та, да се върнем на шахматната дъска. Докато Васко си подрежда фигурите и си копа кладенеца, Пешо се мота по дъската без да осъзнава, че да кажеш 10 пъти „ШАХ“ в една игра не те прави добър играч, нито победител. Докато е млад, работи като барман и прибира добри бакшиши, после негов познат го урежда на държавна служба – оферта, която не може да се изтърве. Едно, че заплащането е добро и осигуровките действителни, и второ, така по-лесно може да изтегли кредит за ремонта на апартаментчето и други глезотийки впоследствие. После става вокалист в сватбарски оркестър, защото решава да даде воля на таланта си и хем пара вади, хем купона е голям. Ех, живот. Прахосва текущите спестявания за почивка в Испания, защото животът е кратък и трябва да се живее за мига (една също много вярна, но често криворазбирана концепция).

Пешо го иннтересува прекия резултат, който се вижда веднага, например заплатата в края на месеца. Докато Васко може и да няма доход този месец, защото още копа и не е стигнал до водата, вероятно и следващия месец ще помизерства. Васко го интересува кладенеца, докато целта на Пешо е кофа вода всеки ден. Ако се случи така, че в даден момент събере 5 кофи, казва гордо ШАХ. Да, ама наличието на 5 кофи не е като да имаш кладенец. И 5, и 10 да са, бързо свършват, къде за миене, къде за пиене. Кладенците също пресъхват понякога. Но дори и да се случи, Васко ще притежава най-ценното, а именно умението да строи кладенци. Едно е да консумираш времето си, учейки се да строиш, съвсем друго е да си научил само как да дърпаш кофата. Не пести потта си и вложи колкото е нужно в извора и гледай после на какви чудеса и лишения са готови хората, за канче прясна водица на ден.

Това обаче е само на теория. На практика има още един елемент, от който зависи дали Васко ще изкрещи някой ден радостно “ВОДА!” и това е наличието на топки. Именно от топките зависи ще кулминира ли подготовката в успех. Например, в случаите, когато Васко вижда Пешо с Audi-то да прави “бррррруууум”, а той се нарежда до него на светофара с пърдящата си дърта баничарка. И когато жена му каже “Виж Пешо беше в Гърция, после в Испания ходи, обиколи света, а ние....???”. В такива моменти зъболекарите потриват ръце, защото яко стискане на зъби пада. МНОГО ВАЖНО: Не позволявай на нищо и на никой да ти прецака подготовката, най-вече на самия себе си! Самият факт, че четеш този материал и стигна до това изречение, трябва да ти дава някакво успокоение, че бай Ангел бди над теб. Не оставяй Дявола в главата ти да те разубеди да изкопаеш кладенеца.

Дано успеем да ударим едно рамо на младия предприемчив, но все още оплитащ краката ум, с надеждата овреме да се стабилизира за сблъсъка му с действителността. Тъжна картина е, когато този сблъсък се окаже по-силен от личността и я изхвърли в друг съседен по-посредствен и безвкусен коловоз на живота.

Този сблъсък с реалността започва още в момента, в който само ти скимне, че повече няма да си средностатистически. Може и да си мълчиш и изобщо да не си даваш вид, че те е напушило на предприемачество, ама то ти личи, човече. Много е трудно, когато се опитваш да се придържаш към някакъв успешен модел на поведение и начин на мислене, а досега не си виждал повече от 1000 лева накуп. И някак си забравената, омачкана книга „Как да стана милионер“ стои толкова неадекватно на задната седалка на грохналия ти форд с теглич. Съседът, чието оптино око ловко фиксира заглавието през мръсното стъкло и като ти казва „здрасти “лицето му сериозно, но очте му се смеят „ха-ха, ти ли бе “. Заеби го тоя охлюв, ами близките ти? Там е най-коварно, защото те са добронамерени и те обичат и къде „с разбиране“ си премълчават, къде ти рекнат „не се занимавай с глупости“, пак от обич... Още по-коварното е, че този сблъсък понякога не е толкова сблъсък между външната среда и теб, колкото някакво налудничаво преиначаване в собствената ти глава, което дава допълнителен zoom на всичко и понякога фиктивно усилва обществената дискриминация спрямо твоите велики амбиции. Е, точно тук е първото сито, където се разбира кой ще направи нещо по-съществено и кой ще си остане същия пацул. Колко от вас са имали страхотна идея и тайно са знаели, че дадено нещо има смисъл, което обаче погледнато отстрани изглежда леко налудничаво и са пратили бай Ангел да пасе трева?

Между другото Васко нищо не направи с кладенеца. Решихме този път да прецакаме хепи енд-а, за да си изглежда баш като по истински случай в БГ условия. Същото се отнася и за Кольо, който споменахме в началото. Не, че и двамата не знаят колко важна е подготовката и не са положили усилия, просто са мухльовци.

Подготовката е тегава и скучна работа. Тя не дава преки резултати и отчайва хората с хилава воля. Няма шампион без добра подготовка. Ако шампиона беше заложил „на сигурно“ да ходи на работа по 8 часа на ден, той никога нямаше да бъде шампион. Защото подготовката изисква характер. Подготовката понякога означава риск. Да не знаеш дали си на прав път и ще има ли изобщо някакъв резултат, да не виждаш никакви преки ефекти и да продължаваш да вярваш и да се стараеш упоритостта ти да не се разклати. Наредиш ли фигурите, после... абе, не че си правиш каквото поискаш, но решенията се вземат много по-лесно и хабиш по-малко ресурси и тогава изпитваш удоволствие от играта. Като посадиш една кайсиева фиданка днес, няма как утре да получиш узряла кайсия, още по-малко пък ракия. Но това не дава повод да кажеш „тъпа кайсия“ и да я зарежеш. И после някой след време да обере наготово плодовете от нея и да ти продаде ракия на много по-висока цена. Съдбата е пословична най-вече с иронията си.

Къде е ролята на кекса в цялата работа?

Бъди търпелив и знай „всяко нещо по реда си“. Едни и същи стъпки и продукти, реализирани в различна последователност, дават коренно различни резултати. Едни и същи думи изказани в различен ред имат различно значение и ефект. S-класата вози по-приятно като е купена със странични и излишни пари, а не с всичко, което имаш в наличност. Винаги, когато видиш някой да паркира пред заведението луксозна кола с газова уредба и неспокойно пие кафето си, докато постоянно я наблюдава, трябва да знаеш, че бърка нещо или в кекса, или в подготовката. Да осигуриш брашно, яйца и захар, означава да се подготвиш за правене на кекс. Самата реализация обаче, изисква правилна последователност.

Каква е връзката на заглавието с публикацията?

Погледни още веднъж картинката с шах-матните фигури! Сляп ли си?

Няма какво повече да кажем, отиваме да си нагледаме кладенците.

Ако дяволът в теб е надделял, можеш спокойно да ни пратиш на майната ни посредством лют коментар наситен с много хейт и пАтки майни. Ако си решил този път да повярваш на бай Ангел, абонирай се за публикациите ни СЕГА във формата под текста и игнорирай дяволчето, което казва “ПОСЛЕ”. Не забравяй, че много го бива в продажбите.

П.П Не забравяй от време на време и да натискаш бутона “Парични листовки”, който сме направили с много обич за теб, и който също може да изиграе роля в подготовката ти.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 23086 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

7 коментара

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин