Кое е по-мъжко и целесъобразно? Да си твърд или да бъдеш гъвкав?

“Утре ще ходя да бягам рано сутринта” казал на себе си един анонимен. На следващият ден обаче пролетта го изненадала - дъжд и сиви злобни облаци. Не вървяло да отвори прозореца, че пръска вътре, а и се сетил за ония филм с кълбовидните мълнии по Discovery. Непроветреното мълчаливо забулвало острието на мисълта и дори не забелязал как показалеца и палеца му, в екип, съсредоточено изследвали потайностите на дясната ноздра.

Покрай мимолетният упадък на концентрацята в тази непроветрена, дъждовна сутрин, аха да пренебрегне и вътрешния си глас, на който така и не хванал цаката, кога се обажда за добро и кога, за да го подхлъзне. И все пак, този глас успял да повдигне въпроса: “Ще се проявява ли днес характер и мъжество или е по-добре умно да реагираме на форсмажора, оползотворявайки утрото с алтернативни дейности? На кое залагаме? На дисциплината в спорта или гъвкавото отиграване на ситуацията?“

Случвало ли ти се е да започнеш някакъв проект, който е умрял кон? Да вложиш и последните си минутки време, цялата си енергия, а нещата да не вървят. Да си кажеш „аз съм мъжко момче“, да впрегнеш отново мускули и воля, и с течение на времето, с очите си да виждащ как стратегията „тъп и упорит“ просто не работи. Естествено в началото не ти е светнало, че коня може да е хвърлил топа. Чудиш се ездата ли ти куца, витамините в тревата ли са малко, шибалката ли е менте или каруцата е тежка и всякакви такива.

А случвало ли ти се е да завършиш някакво икономическо образование, но после пък да решиш да учиш за стоматолог и в крайна сметка да станеш брокер на недвижими имоти в БУМа, сетне да видиш перспектива в земеделието и накрая да се преоткриеш като много талантлив гъдулар виртуоз, но вече да е прекалено късно? И това само, защото си се заблуждавал, че разбираш от умрели коне и ги заобикаляш своевременно, а ретроспекцията на живота ти показва как си посял две праскови, ама те на втория месец нито изникнали, нито плод дали и ти си ги заебал като неперспективни, понеже сърфираш с финес по гребена на вълната. После същото се случило и с двете череши, ореха, дрениките и на слънчогледа семките.

Дано да си попаднал на това четиво навреме, защото сега ще разбереш супер простия отговор на въпроса: „Кога се проявява твърда упоритост и кога гъвкавост?“. Това е от критична важност, но не се знае от масите, не се преподава в училище и ти пак си на далавера дееба (ако си от редовните посетители на Парични Патоци). За целта трябва да запомниш 3 неща:

1. В случаите, когато тръгваш да си обясняваш избора на поведение чрез пословици, като например „В силна буря фиданките оцеляват, понеже са гъвкави, а дебелите дървета се чупят“, имай предвид, че всяка пгоговорка има анти-поговорка. На прима виста се сещаме за тази, където капката пробива камъка в резултат на постоянстото си, а пещерите са краен продукт на капки с големи амбиции и твърда упоритост.

2. Характерна черта за успелите хора е, че много рядко сменят посоката и дългосрочните си планове, но пък бързо вземат решения (заради ясната посока може би) и умеят гъвкаво да съчетават ситуациите. С две думи, целите ти трябва да са константна и конкретна величина, а гъвкавост и нестандартно мислене можеш да проявяваш при подбора на средствата. Променяй плановете си по-често откъм графата със средствата и недей да буташ много целите. Или казано по друг начин, ако става дума за целта, сещай се за сентецията с капката, когато става дума за средства, мисли за фиданката в бурята.

„Днес ще бъда рецепционист, утре ще съм пианист“ е хаос, а не гъвкавост. Ако професиите обаче се сменят с някаква умисъл, като съзнателен път и като част от голямата картина, тогава говорим за целенасочено движение и известна гъвкавост при подбора на средствата.

3. Както всяка поговорка си има анти- такава, така и това правило си има изключение. Изобщо тази трета точка може да прецака цялата статия. Понякгога и целите се променят, къде съзнателно, къде не с напредване на възрастта и житейския опит, и ти трябва да имаш предвид този факт. Но както се разбра от горните 2 точки, не трябва да го правиш прекалено често, иначе рискуваш да станеш главният герой на историята с двете праскови, двете череши, ореха, дренките и на слънчогледа семките. Не трябва и да си абсоютен кон с капаци, че да си съсипеш целия живот, само за дето не ти се получава онова там с космонавтиката и после да те даваме за пример като умрял кон.

Гъвкавост и твърдост. И двете жизнено важни, но се прилагат в различни моменти. Покажи твърдост и върви упорито по пътя си. Така ще се радваш на слънцето, когато бурята отмине, а като проява на гъвкавост може да си купиш чадър например. Макар и това заключение да си е баш изсмукано от пръстите, надяваме се, схвана главната идея. Просто стреса ни идва в повече на моменти. Хубаво мислехме да си пишем еротични романи, ама шефа ни мъчи тук с тия теми за финансов успех и самосъзнание. Питбула му е гей, ама пак гледа лошо, отвързан тук до нас, а ние довършваме нервно тези редове, изпускайки запетаи и пълни членове. И ако не споделиш тази статия или не я лайкнеш, всичко ще рефлектира върху нас. Молим те, направи нещо, КАКВОТО И ДА Е!


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 5018 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

3 коментара

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин