Работа на заплата не звучи секси, ама ставам ли аджеба за предприемач или съм в грешка?

Изгледай клипчето в края на публикацията и наблюдавай как главното действащо лице оценява себе си и ситуацията, в която се намира. Виж какво възнамерява да предпиреме, за да реши проблема си! Дали и ти не оценяваш някои от неуспехите си по-подобен начин?

Да бе, ясна е работата. Няма начин да не си се питал някога ставаш ли за предприемач и какво би било, ако някой голям бизнес е в ръцете ти и за теб работят хора. Говорим за сериозната страна на този въпрос, когато наистина си размишлявал по темата, а не просто като си въртял смели мечти на празни обороти в българския си череп, представяйки си само хеликоптери, къщи и полуголи мацки на кожената задна седалка на мерца. Сигурно и ти си от онези млади (защо не и стари) хора, на които видимо им се повдига от мисълта цял живот да служат(робуват), скатавайки се на работното местенце, че да могат да получат нещичко насреща да си платят разходите по съществуването и ако остане нещо в дългосрочен план, да си сложат нова дограма. Би било страхотно, ако наистина искаш да започнеш да изграждаш нещо самостоятелно, сам да си бъдеш шеф и евентуално да направиш нещо голямо (понеже не е сигурно). Истинският въпрос е СТАВАШ ЛИ.....(кратка пауза).... или само така си мислиш, и разбираш ли наистина думите РАБОТЯ САМ ЗА СЕБЕ СИ? Доказано е,че самооценката е сложна работа.

Знаеш ли, имали сме възможност да разглеждаме стотици мотивационни писма и автобиографии и ти гарантираме, че ако наистина търсиш някой свестен, който да се впише в екипа и да пасне на мястото, за което е предназначен, както ги подбира ШЕФЪТ ни например, а не като нас да ги избира по снимки, да им рисува мустачки и очилца и после да чете шумно бисерите ей така за майтап пред колегите, ще те свият черавцата от онова шибано чувство на безизходица. Щото хем някой ти трябва, че да заработи целия „организъм“ на фирмата функционално, хем никой не става, хем трябва да правиш един куп разходи по „неподходящия“ като го наемеш и накрая почваш да се чудиш дали да не си караш по старому - без нови попълнения (поне засега).

Сигурно се чувстваш объркан, защото на пръв поглед бая се отклоняваме от основната тема „Абе аз ставам ли аджеба за предприемач или съм се объркал нещо“. Пробваме те колко си съсредоточен. Ако не успееш да ни проследиш мисълта, значи имаш хилав ум и трябва да поработиш върху концентрацията. Само не се впрягай! Все пак, ако не търпиш никаква критика и най-вече самокритика, развитието ти ще спре и тогава не само за предприемач, ами хептен за нищо няма да ставаш. Няма сега заради една градивна критика да си разваляме отношенията я.

Та във всички тези CV-та (с изключение на 2-3) кандидатите масово декларират, че имат умения за работа в екип и притежават лидерски качества. На практика обаче излиза че „умение за работа в екип“ масово се разбира като „Спогаждам се с всички и никой не ми прави проблеми. С всеки един намирам общи теми на разговор“, а не истинската същност на понятието, където всеки има някакви отговорности, от които зависи работата на другия и когато виждаш, че някой не се справя да му помогнеш или ако се наложи, да му се троснеш, че да си размърда задника в името на общата цел, ама така да го направиш, че да не си товари галвата с мисли за майка ти.

Писал сладура, че има незаменими лидерски качества, защото си мисли, че ще командори другите, както командори по-малката си сестра. Като поговориш малко с него обаче, веднага разбираш, че само му се иска да отговаря на написаното и някой от близките му цял живот жизнено го е заблуждавал, че е роден за шеф. Поставиш ли го в ситуация, му гледаш сеира как се мята като риба на сухо, опитвайки да се спаси от безизходицата, без изобщо да има някаква визия за цялостната картина на ситуацията и действията, които трябва да се предприемат. След това в главата му настъпва една поредица от самооправдания, докато накрая някак си успее да се убеди, че не той е виновен за провала. Вината се приписва на нещо друго или в още по-добрия случай – на някой друг.

Така както се бъркат гореописаните понятия, така се бърка и значението на думите „работя за себе си.“ Съвсем обикновена човешка слабост е, когато си развълнуван от някаква нова идея, да виждаш само хубавите моменти в нея, а по-неприятните (много често от особена важност) автоматично да се пренебрегват. „Ще работя за себе си“ за жалост масово се схваща от начинаещите в тази област като „Ще правя каквото си искам“. На всичкото отгоре новобранките си мислят, че и големи пари ще падат от цялата тази свободия и ще имат време за любимите занимания. Да, ама не. От този момент нататък отговоростта за всичко пада изцяло върху теб. Вече не си тръгваш в 17:00 ч. загърбил и забравил за работния ден, а напротив. Събуждаш се и лягаш с мисълта за разходите, за бизнеса, за работата, за конкуренцията, за нападжиите и всичко останало. Сега ти ги решаваш тези въпроси, не шефа ти. Не можеш да скатаваш, защото пряко ти се отразява на доходите, както в краткосрочен така и в дългосрочен план, понеже представи си има и конкуренция, която е съставена от доста по-опитни и издържливи гадове от теб и малко само да се отпуснеш, ставаш пряк очевидец на това как много работи около теб се прецакват от самосебе си. Вече няма „офффф, днес ми е едно такова отпаднало ииии.....ми се спиииии, а пък и Живето има рожден ден...ам, ся..мисля да я карам по-яваш-яваш, пък утре ще наваксам“. Не! БАЧКАШ. Ама говорим за такова бачкане, където правиш нещата както си му е реда с нужната дисциплина, а не днес едно, утре друго спред кефа, който те е споходил на момента. За да си адекватен на бизнес средата и напора на конкуренцията, трябва да поработваш, дори когато не си на кеф и не се чувстваш добре. А имай предвид, че за да правиш нещо, само защото трябва, а ти не можеш да гледаш е*ати, понякога се изисква воля на командос. Да не забравяме, че освен всичко останало, като за капак трябва и постоянно да се мисли, а това не е толкова лесно, колкото звучи.

Разбира се, че плодовете от добре приложеното предприемачество са нещо прекрасно, страхотно, свръхяко и т.н, но за това е нужно в най-общи линии да имаш следните дадености, които ако си късметлия, ще са ти дадени по рождение, а ако пък не, постарай се бързо да ги придобиеш!

1.Първото необходимо условие, без което не може, е да бъдеш мъжкар. Тук не говорим за мускули, тестостерон и косми. Визираме нужната издържливост на волята да свършиш това, което си започнал, а този процес не винаги е най-приятният. Всяко начало е лесно, но за финиша се изискват воля и дисциплина. Ние за по-просто го обединяваме по наш си начин в понятието „мъжкар“. Свърши това, което си си обещал. Така ще можеш сам да разчиташ на себе си, а това ние наричаме увереност. Каквото и да стане, в каквато и ситуация да си насаден, ако можеш наистина да разчиташ на себе си, значи няма проблем. И обратно. Ако не свършваш нещата докрай, ако не се справяш, вярата ти в теб самия ще падне и не направиш ли нищо по въпроса, скоро ще станеш мухльо. Ако си си обещал, че утре ще станеш в 6:30, а в десйтвителност като се надигнеш е 7:20, няма да те бъде. Същото ще бъде и с недовършената задача по-късно същия ден, понеже ти е станало леко отпаднало или точно днес не се чувстваш в кондиция. В света на бизнеса ти трябва да се нагаждаш към обстоятелствата, а не те към теб, затова просто бъди мъж.

2.Концентрация на мисълта и действията (фокус). Това качество също по един или друг начин е свързано с издържливостта на волята. Започнеш ли нещо, не се разсейвай с други по-приятни мисли. Съсредотчи се върху това, което правиш. Не разреждай „концентрата“ с вода. Добрата концентрация има значителен принос за скоростта на работата, където ако се добави и организация, резултатите ще бъдат повече от ГОЛЕМИ. Чрез нея набираш скорост и всяко разсейване(като проверяването на фейсбука например) убива скоростта. Сам ще усетиш, колко е хубаво да си почиваш интензивно, след като си си свършил всичката работа интензивно и колко повече свободно време ще ти остава.

3.Виждаш ли цялата картина? Способността да виждаш целият пъзел и липсващите елементи в него е трудна работа и обикновенно изисква тренировки. Не изпускай от поглед цялата картина, дори когато работиш върху детайлите, защото цялостната ти визия може да се замъгли. Дори и да не виждаш, цялата картина, имай поне някакво нейно подобие, но никога, никога не вземай решения само на базата на отделни парчета от нея.

Ако тези фундаментални качества ти липсват, знай, че е дошло време да си поговориш със себе си. Отложиш ли този неприятен диалог, има шанс скоро да не ти се получи с предприемачеството и да ти остане само предприемането от цялата работа. Да, много ясно, че има и други качества от основно значение, но без тези трите, директно минаваш в графата лидер тип куц кон. Ако след прочетеното тук си осъзнал липсата на някое от тях, почвай работата по себе си! Успееш ли да имплантираш само тези 3 неща в природата си, целият ти живот ще се промени значително и вече ще можеш по-спокойно и уверено да обмисляш някакви по-велики планове. В случай, че вече ги притежаваш, ЕВАЛА! Очакваме от теб нещо добро, освен ако нещо друго не ти прецака личностната структура.

Извиняваме се, че разтеглихме толкова темата, но ШЕФЪТ ни плаща и за обем текст, така че трябваше да те загавличкваме някак си. Дано да сме били съдържателни през цялото време. Ако с нещо си съгласен или не, пусни един-два коментара да си изразиш мненеито и ти като един демократичен човек с мнение, че да си вдигнем и ние малко активите, уж че публикацията е много оборотна.


ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Read 7070 times
PP Team

Ние не учим никого и не претендираме, че сме прави на всяка цена! Просто споделяме какво мислим, пък който иска да се възползва. ;)

Website: www.parichnipatoci.com

3 коментара

Трябва да сте вписани, за да коментирате

ИНВЕСТИРАЙ в безплатен абонамент за публикациите на Парични патоци:

Логин